Početna strana > Hronika > Jorgovanka Tabaković: Dok je Vučić na mestu sa kog upravlja državom, ja ću biti guvernerka NBS - jer nisam od onih koji se grčevito drže za stolicu
Hronika

Jorgovanka Tabaković: Dok je Vučić na mestu sa kog upravlja državom, ja ću biti guvernerka NBS - jer nisam od onih koji se grčevito drže za stolicu

PDF Štampa El. pošta
petak, 17. januar 2020.

 BEOGRAD - Dok je Srpska napredna stranka na vlasti, odnosno Aleksandar Vučić predsednik ili na mestu sa kog upravlja državom - ja sam guverner, jer nisam od onih koji bi se grčevito držali za ovu stolicu, izjavila je u intervjuu za BBC na srpskom guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković.

Guvernerka je naglasila da stabilan kurs dinara ostaje cilj jer je on instrument kojim je stvorena stabilnost celog sistema.

Jorgovanka Tabaković je odbacila kritike, pre svega izvoznika, zbog jakog dinara, jer je ostvaren dvocifreni rast izvoza, a privreda ne gubi na kursnoj razlici.

Ona je odbacila i kritike da se uz sadašnji kurs dinara lakše dođe do obećanja predsednika Srbije o prosečnoj plati od 500 evra i dodala kao kontraargument da je NBS u 2019. godini kupila 2,7 milijardi evra da bi sprečila preterano jačanje kursa dinara.

Komentarišući proces privatizacije Komercijalne banke, guvernerka NBS ističe da "bi bila vrlo srećna da se taj proces ne završi privatizacijom, bar ne u ovom trenutku".

Obavezujuća ponuda slovenačke Nove ljubljanske banke (NLB) najviša je na tenderu koji sprovodi Ministarstvo finansija, pa bi pregovori o kupoprodaji trebalo da budu održani uskoro.

Ipak, guvernerka tvrdi da Srbija ima dobrih bankara koji bi mogli da se dokažu u vođenju Komercijalne banke.

Povodom projekta jačanja domaće Dina platne kartice, ona je istakla da se nije brinula zbog činjenica da je u jednoj od kompanija koja se bavi obradom transakcija plaćanja karticama (Aseko) na funkciji direktora brat premijerke Ane Brnabić.

"Ko se iole bavi ovim poslom, zna da za 26 banaka u Srbiji ne radi samo Aseko, gde je njen brat, nego makar osam tzv. podizvođača", kaže Tabaković. Ona tvrdi da je pritisak zbog Dina kartice dolazio i od svetskih kompanija - Vize i Mastera.

Guvernerka NBS najavila je da će domaća kartica do marta imati i verziju sa čipom, a da će, kroz saradnju sa američkom i kineskom kompanijom, do sredine godine postati deo svetskog tržišta.

U prethodnoj godini, Srbija je uvećala svoje rezerve zlata kupovinom gotovo 10 tona na svetskom tržištu, a guvernerka je objasnila da je kupovini prethodila detaljna analiza, pažljiv odabir vremena i partnera u kupovini i odbacila tvrdnje da joj je predsednik Srbije naredio da kupuje zlato.

Guvernerka tvrdi da je pozicija centralne banke baš onakva kakvim je opisuju međunarodne agencije - nezavisna i kredibilna.

"Ja jesam ovde guverner, ali ne bih ja ovo mogla da nema tog i takvog Aleksandra juče na mestu predsednika Vlade, danas na mestu predsednika države", kazala je Jorgovanka Tabaković.

Povodom navoda da je plagirala značajan deo doktorata, ona je rekla da to nisu ljudi do čijeg joj je mišljenja stalo i da njen život i karijeru određuju rezultati, a ne aplauzi i primedbe te vrste.

(Fonet)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će se Srbija pridružiti sankcijma EU protiv Rusije?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner