Početna strana > Hronika > Ukrajinske snage izvršile raketni napad na štab Crnomorske flote u Sevastopolju: oštećena zgrada istorijskog štaba Crnomorske flote. Tokom napada kod obale Crnog mora se nalazio izviđački avion SAD „Posejdon“
Hronika

Ukrajinske snage izvršile raketni napad na štab Crnomorske flote u Sevastopolju: oštećena zgrada istorijskog štaba Crnomorske flote. Tokom napada kod obale Crnog mora se nalazio izviđački avion SAD „Posejdon“

PDF Štampa El. pošta
petak, 22. septembar 2023.

Kijevski režim izvršio je danas raketni napad na grad Sevastopolj, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

"Ruski sistemi protivvazdušne odbrane oborili su pet ukrajinskih raketa i odbili napad. Oštećena je zgrada istorijskog štaba Crnomorske flote. Prema dostupnim informacijama, jedan vojnik je poginuo", precizirali su iz ministarstva.

Međutim, istu objavu su dopunili novom informacijom: "vojnik nije poginuo, nestao je bez traga".

Neprijatelj je izvršio raketni udar na štab ruske Crnomorske flote u Sevastopolju, napisao je ranije danas gubernator Sevastopolja Mihail Razvožajev na svom Telegram kanalu.

"Prema preliminarnim informacijama, civilna infrastruktura oko štaba flote nije oštećena. Do sada nismo uočili čak ni jedno razbijeno staklo. Ljudi koji su se u trenutku napada nalazili na ulici nisu povređeni", naglasio je Razvožajev.

"Pažnja svima! Moguć je još jedan napad", dodao je Rozvožajev neposredno posle napada i zamolio meštane da ne odlaze u centar grada i da ne napuštaju svoje zgrade.

"Na zvuk sirene, svi koji su u blizini štaba flote treba da krenu u skloništa", upozorio je gubernator i podelio na Telegramu detaljno uputstvo kako delovati u slučaju zvučnog signala "pažnja svima" ili glasovnog upozorenja o vazdušnoj uzbuni.

Kasnije je javio da je prekinuta uzbuna za raketnu i vazdušnu opasnost, ali da građani i dalje ne bi trebalo da idu u centar grada.

Fragment rakete je pao u blizini pozorišta Lunačarski, napisao je Razvožajev na Telegramu i upozorio stanovnike Sevastopolja da u slučaju da naiđu na delove rakete, ne prilaze već pozovu nadležne organe.

"Na lice mesta stigle su sve službe hitne pomoći kao i predstavnici Ministarstva za vanredne situacije (MČS)", istakao je gubernator.

Prema njegovim rečima, spremna je i aeromobilna grupa snaga MČS, sačinjena od obučenih i opremljenih specijalnih snaga koje deluju u zoni napada tako što koriste avijaciju i vazduhoplovne tehnologije za rešavanje najhitnijih zadataka, s obzirom da od brzine delovanja specijalnih službi u kritičnim situacijama zavisi mnogo.

Kako prenose mediji, tokom raketnog napada na Sevastopolj, američki izviđački avion "boing P-8S posejdon" američke mornarice nalazio se u oblasti Crnog mora.

Dodaje se da ovi avioni redovno lete kod obala Krima zajedno sa izviđačkim avionima "RK-4 global havk" i avionima za rano upozorenje "E-3A sentri" američkog ratnog vazduhoplovstva.

Tokom napada na Sevastopolj kod obale Crnog mora nalazio se izviđački avion Sjedinjenih Država „Posejdon“

Tokom raketnog napada na Sevastopolj u blizini obale Crnog mora nalazio se američki izviđački avion Boing P-8A „Posejdon” američke Ratne mornarice, pokazuju podaci servisa FlightRadar24.

Letelice ovog tipa redovno se razmeštaju u blizini obale Krima zajedno sa izviđačkim avionima RQ-4 Global Hawk i avionima za rano upozoravanje i kontrolu E-3A Sentry Ratnog vazduhoplovstva Amerike, prenosi Sputnjik.

Vojni stručnjak objasnio kako je izveden raketni napad na štab Crnomorske flote

Raketni napad na štab ruske Crnomorske flote izveden je najverovatnije uz pomoć podataka koji su dobijeni satelitskim izviđanjem, kao i izviđanjem preko strateške avijacije, izjavio je za Sputnjik ruski vojni stručnjak Vasilij Dandikin.

Kako je rekao, nad Krimom su pozicionirani sateliti na niskim orbitama koji konstantno motre situaciju na terenu.

„Na taj način oni prate situaciju i gledaju kako da zaobiđu ruske PVO sisteme. Gledaju koliko raketa se nalazi u ruskim sistemima, koliko je vremena neophodno da se ti sistemi dopune. Takođe, koriste i dronove kao prethodnicu. Primera radi, juče se dogodio masovni napad dronovima, verovatno su na taj način proverili situaciju“, kazao je on.

Dandikin je takođe izneo i teoriju da je najverovatnije Ukrajina štab napala sa mnoštvo raketa, ali da su ruske PVO snage većinu oborile, te da je mali broj ipak uspeo da probije odbranu i doleti do cilja.

Dodao je i da ukraijnska vojska u napadima najverovatnije koristi rakete koje je dobila od Zapada, ali da nije isključeno i da koriste modernizovane sovjetske rakete tipa „neptun“.

(RT Balkan, Politika, Sputnjik)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner