Početna strana > Hronika > Kina uvela sankcije Majku Pompeu i za još 27 američkih zvaničnika iz bivše Trampove administracije
Hronika

Kina uvela sankcije Majku Pompeu i za još 27 američkih zvaničnika iz bivše Trampove administracije

PDF Štampa El. pošta
sreda, 20. januar 2021.

Kineska vlada uvela je sankcije bivšem američkom državnom sekretaru Majku Pompeu i za još 27 američkih zvaničnika, izvestilo je kinesko Ministarstvo spoljnih poslova.

Nova lista sankcija koja uključuje mnoge članove sada već bivše Trampove administracije objavljena je ubrzo nakon što je novi predsednik SAD DŽo Bajden položio zakletvu.

Kinesko Ministarstvo spoljnih poslova najavilo je uvođenje sankcija protiv 28 američkih „antikineskih političara“ koje je Peking optužio da su izveli „seriju suludih poteza“ koji su ozbiljno potkopali kineske interese i američko-kineske odnose, uvredili kineski narod i koji su se mešali u unutrašnja pitanja zemlje, piše Sputnjik internešenel.

Na spisku su se našla istaknuta imena iz sada već bivše Trampove administracije – državni sekretar Majk Pompeo, bivši savetnik za nacionalnu bezbednost DŽon Bolton i njegov naslednik Robert O‘Brajan, bivši glavni strateg Bele kuće Stiven Benon i direktor Kancelarije za trgovinu i proizvodnu politiku Peter Navaro.

„Ovi pojedinci i članovi njihove porodice, ne mogu da uđu na teritoriju Kine, Hongkonga i Makaa. Takođe, njihovim firmama, institucijama povezanim sa tim osobama, zabranjeno je da imaju ikakve poslove sa Kinom“, dodaje se u saopštenju ministarstva, koje je preneo Rojters.

Kina je izdala ovo saopštenje posle ponoći po pekinškom vremenu, jer se tada završila inauguracija Bajdena.

(Sputnjik)