Početna strana > Hronika > KoSSev: Vučić potvrdio da je predao Lajčaku predlog Srbije o tome kako treba da se realizuje tzv. Bazni sporazum, sa kojim su se on i Kurti usaglasili 27. februara u Briselu
Hronika

KoSSev: Vučić potvrdio da je predao Lajčaku predlog Srbije o tome kako treba da se realizuje tzv. Bazni sporazum, sa kojim su se on i Kurti usaglasili 27. februara u Briselu

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 16. mart 2023.

Predsednik Srbije potvrdio je da je nakon trodnevnih razgovora prvo sa evrospkim posrednikom, a potom i američkim, Miroslavu Lajčaku predao predlog Srbije o tome kako treba da se realizuje tzv. Bazni sporazum, sa kojim su se on i Kurti usaglasili 27. februara, kako je to potvrdio sam Lajčak.

U toku je obraćanje Aleksandra Vučića pred put u Ohrid 18. marta, a nakon boravka Miroslava Lajčaka, prvo u Prištini, pa u Beogradu. Iz Beograda je za Prištinu danas otišao i Gabrijel Eskobar.

Ovako je predsednik Srbije odabrao da javnosti saopšti da je, kako je to Lajčak i očekivao, ovom evropskom posredniku predao svoje viđenje ispunjenja prvog dela sporazuma za koji su sada i u Prištini i u Beogradu potvrdili – da se o njemu nije mogloi pregovarati proteklih meseci, jer je bio „uzmi ili ostavi“:

„Mi nismo i dalje doboili nacrt onoga što želi da radi EU. Radio sam sa njima tri dana po tom pitanju. Mi smo dostavili svoj predlog, Albanci su dostavili svoj predlog. Ništa još nismo dobili iz Brisela i taj papir i dalje, do 18 sati ne postoji. Nema potrebe da uzbunjujete javnost, da izmišljate ili bilo šta slično da radite. Čim bude postojao, ja ću javnost da obavestim i ukazaću na to šta je loše ili na nešto što je dobro, ako tog dobrog bude bilo u nečemu što je za nas svakako teško“.

I dok se u medijima izveštava već danima o tome da je Lajčak u Beograd i Prištinu došao da od Vučića i Kurtije upravo dobije ideje za primenu, Vučić danas objašnjava da su se u medijima i na društvenim mrežama danima objavljivale besmislice o „tajnom papiru“, odnosno implementacionom aneksu koji je objavljen na jednom kosovskom portalu.

„A nije nikakav tajni plan već papir koji su Albanci objavili, spisak želja kako bi oni hteli da izgleda implementacioni sporazum. To je taj veliki tajni plan koji su svi mogući novinari prozivali poslepodne, da nam objasne i objave“.

„Ja nikada nisam sakrivao planove, niti jedno slovo i niti jednu jedinu reč“, tvrdi Vučić i još dodaje da to neće da radi.

Naglasio je da se u Ohridu ne očekuje nikakav sudbonosni dan.

„Kao što su mnogi govorili kad ću, kako ću da potpišem…nije toliko problem u tome šta ću da potpišem, nego da li ću da potpišem. Nećete verovati zašto. U stvari se niko ne nada osim dela običnih ljudi da ja nešto neću da potpišem. Zato što nikoga na političkoj i javnoj sceni nije briga, osim da izvrše javno streljanje predsednika Srbije“.

(KoSSev)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner