Početna strana > Hronika > Lazović: „Dogovor za pobedu“ osnova za koalicije. Zelenović: „Srbija protiv nasilja“ može da pobedi na izborima kao jedna lista
Hronika

Lazović: „Dogovor za pobedu“ osnova za koalicije. Zelenović: „Srbija protiv nasilja“ može da pobedi na izborima kao jedna lista

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 21. septembar 2023.

Kopredsednik stranke Zajedno Nebojša Zelenović izjavio je da veruje da "Srbija protiv nasilja" kao jedna lista može da pobedi na izborima.

„Moramo da pobedimo nasilje i zlo, jer pod istu kapu mogu da stanu svi koji su borci za elementarne društvene vrednosti i civilizovan život“, rekao je Zelenović za NIN.

On je naveo da u tu borbu žele da uključe i najmanje dvadesetak odsto glasača SNS kojima je potpuno jasno da rijalitiji ne mogu da uspostave pristojno društvo, kao što je i pisanje tabloida opšte neprihvatljiva stvar.

„Obraćamo se i biračima onih stranaka koje se nisu isklazale na protestima, kao što je DSS, čiji je predsednik primio nagradu od ministra vojske“, dodao je Zelenević.

Prema njegovim rečima, sada je ključno ujedinjenje opozicije i povratak građana na ulice.

„Ovaj režim zaslužuje da izbore dočeka manji od makovog zrna, kakvi su bili kada nas je bilo na stotine hiljada na ulici“, rekao je Zelenović.

On je dodao da razume umor i nestrpljenje građana, ali ova borba nije ni jednostavna niti može da se dobije preko noći.

Radomir Lazović: „Dogovor za pobedu“ osnova za koalicije, imamo šansu i na parlamentarnim izborima

Opozicione stranke koje učestvuju u organizaciji protesta "Srbija protiv nasilja" potpisaće danas sporazum pod nazivom „Dogovor za pobedu“, a koji je, kako je u emisiji "Iza vesti" rekao poslanik "Zeleno-levog kluba" Radomir Lazovič, osnovni dogovor pre nego što se uđe u konkretne dogovore o koalicijama i izlasku na izbore.

Lazović je rekao da ne može da otkrije sve detalje pre nego što sporazum bude i formalno potpisan, ali da je reč o dokumentu na kom su opozicione stranke dugo radile, i koji je osnova za dalje dogovore o koalicijama i učešču na izborima.

„Smatramo da bi jedan takav dogovor o saradnji, o podršci izbornih kolona trebalo da postoji“, naglasio je Lazović.

Sporazum će potpisati šefovi poslaničkih grupa, a Lazović je objasnio da su kreću od onoga što je, prema oceni opozicionih stranaka, bila najbolja saradnja u prethodnom periodu.

„U Narodnoj skupštini smo imali najbolju saradnju poslaničkih klubova“, podsetio je Lazović, ukazujući da se odatle iznedrila saradnja na organizaciji protesta „Srbija protiv nasilja“.

Kako je objasnio, pošlo se od toga da je neophodno obavezati se na okretnaje fokusa ka kritici vlasti, i da se zaustave neki međusobni napadi u opoziciji koji su ranije postojali.

„Jedna od prvih tačaka je međusobno uvažavanje, podrška. Mi smo to imali u Narodnoj skupštini, i smatramo da bi sve liste koje izađu na izbore trebalo tako da se odnose“, poručio je Lazović.

„Na opozicionoj sceni se polarizuju dve kolone – desna i građanska“

Lazović je ocenio da je jasno da se na opozicionoj političkoj sceni polarizuju dve celine – jedna je desna koja vodi svoje pregovore, a druga je, kako je rekao, građanska leva i proevropska.

„Bez obzira ko čini koju kolonu moramo da budemo fokusirani na razvlašćivanje kriminalne vlasti (…) Nadamo se da će potpisnici sporazuma nastupati zajedno i dalje“, precizirao je Lazović, ali je dodao i da će konkretni dogovori o koalicijama zavisiti od toga koji će izbori biti raspisani, i u kom trenutku.

„Ja smatram da je Dobrica Veselinović (iz ‘Zeleno-levog’ fronta) najbolji kandidat za gradonačelnika (Beograda), ali mi ćemo se dogovoriti šta je najbolje za izbornu pobedu. Mi želimo da pobedimo, ja mislim da je to najbolje“, objasnio je gost „Iza vesti“.

Lazović je podsetio da nije tajna kako se govori o tome da opozicija ima šansu za pobedu u najvećim gradovima – Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu – ali je dodao da misli da imaju veliku šansu i na parlamentarnim izborima za koje ističe da je neophodno da, uz beogradske, budu održani do kraja godine.

„Desio se jedan politički zemljotres koji ne može da se ignoriše“, kazao je Lazović, ističući da mu je žao što su taj zemljotres pokrenula dva masovna ubistva, ali i da je vlast, ispunjenjem zahteva protesta „Srbija protiv nasilja“ imala šansu da uradi nešto pozitivno, ali to nije učinila.

„Ako vlast neće da ispuni zahteve protesta, u redu, moraćemo mi“

Lazović je odbacio tezu da je opozicija propustila šansu da reaguje kada je na protestima „imala 100.000 ljudi na tacni“.

„Nije poenta sam protest, nego neki zahtevi, ostvarenje tih zahteva. Mi smo protestima želeli da dođemo do ispunjenja zahteva, kada je svima bilo jasno da vlast nema nikakvu nameru da ih ostvari – u redu, ako neće vlast, moraćemo mi“, kazao je Lazović.

Lazović je najavio da će i naredne subote biti protesta, i da će opozicija u narednom periodu objasniti građanima detalje iz sporazuma, i pozvati ih da ih podrže u namerama da smene ovu vlast.

Sporazumom će, kako je objasnio, biti dogovorena i zajednička kontrola izbora, zajednička kampanja za pojačanje izlaznosti, dogovor o podršci različtim opozicionim kolonama.

Stranke koje organizuju proteste će, dodao je Lazović, zajedno raditi i na slobodi medija, izbornim uslovima, vladavini prava i funkcionisanju parlamenta.

(Fonet-N1)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner