Početna strana > Hronika > Libija: Vojnici feldmaršala Kalife Haftara pronašli su deset burića sa oko dve i po tone ukradenog uranijuma
Hronika

Libija: Vojnici feldmaršala Kalife Haftara pronašli su deset burića sa oko dve i po tone ukradenog uranijuma

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 16. mart 2023.

Snage lojalne samozvanom feldmaršalu Kalifi Haftaru pronašle su deset burića sa oko dve i po tone sirovog uranijuma, čiji je nestanak dan ranije prijavila Međunarodna agencija za atomsku energiju. Haftarove snage su nestale buriće pronašle nedaleko od granice Čada.

Dvadeset i četiri sata straha zbog nestanka dve i po tone sirovog uranijuma, okončana su pošto su vojnici feldmaršala Kalife Haftara, nedaleko od granice Čada, pronašli svih deset burića, saopštila je Libijska nacionalna armija.

LNA, koja delimično kontroliše taj deo Libije, optužila je za krađu uranijuma opozicione snage iz Čada.

Uranijum je pronađen svega dan pošto su inspektori IAEA javili centrali u Beču da je nestalo deset burića u kojima je bilo oko dve i po tone rude uranijuma.

Šef IAEA Rafael Grosi je u poverljivom izveštaju naveo da je kontrola ovog objekta prvobitno planirana za prošlu godinu, ali da zbog bezbednosnih problema tako nešto nije bilo moguće.

IAEA nije navela gde se tačno nalazi ovo skladište, upozoravajući istovremeno da bi ovakav razvoj situacije mogao povećati rizik od radijacije i izazov za nuklearnu bezbednost.

Libija je još 2003. godine obustavila nuklearni program, mada je u međuvremenu nabavila opremu i tehnologiju potrebnu za izradu atomske bombe. Vlasti u Tripoliju, na čijem se čelu nalazio Muamer el Gadafi, međutim, nisu pokazale preterane ambicije da se domognu nuklearnog oružju.

Vlasti u Nigeru objavile su još 1981. godine da su Libiji prodale oko 450 tona rude uranijuma, ali nikada nije obelodanjeno šta su Gadafijeve vlasti uradile s tim materijalom.

Prema jednoj od verzija, deo rude uranijuma završio je u Pakistanu, koji je 1998. godine izveo pet podzemnih eksplozija, čime je postao šesta po snazi nuklearna sila sveta.

Ujedinjene nacije su, neposredno posle svrgavanja Gadafijevog režima, saopštile da se u neimenovanoj bazi na jugu Libije nalazi oko 6.500 buradi sirovog uranijuma, koje čuva posebna jedinica vojske.

Krajem 2011. godine, mediji su pisali o hiljadama plavih burića u kojima se nalazio uranijum. Skladište se, prema tim navodima, nalazilo u gradu Sabha.

Sabha se od januara 2019. godine nalazi pod kontrolom jedinica lojalnih samozvanom feldmaršalu Kalifi Haftaru, ali su neki od lokalnih političara, u međuvremenu, promenili strane i stavili se na stranu vlasti u Tripoliju.

U okolini tog grada, godinama i sa manje ili više uspeha aktivne su i milicije bliske Islamskoj državi.

(RTS)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner