Početna strana > Hronika > Mateuš Moravjecki: Poljska više ne naoružava Ukrajinu. Pomažemo u pobedi nad "ruskim varvarom", ali ne možemo da pristanemo na destabilizaciju sopstvenog tržišta uvozom ukrajinskog žita
Hronika

Mateuš Moravjecki: Poljska više ne naoružava Ukrajinu. Pomažemo u pobedi nad "ruskim varvarom", ali ne možemo da pristanemo na destabilizaciju sopstvenog tržišta uvozom ukrajinskog žita

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 21. septembar 2023.

 Premijer Poljske Mateuš Moravjecki saopštio je da ta zemlja više ne šalje oružje Ukrajini, nakon što su odnosi dve države pogoršani zbog proširenja poljske zabrane na uvoz ukrajinskog žita.

Moravjecki je za TV Polsat rekao da Poljska pomaže u pobedi nad "ruskim varvarom", ali da ne može da pristane na destabilizaciju sopstvenog tržišta uvozom ukrajinskog žita.

"Naravno da ćemo zadržati tranzit ukrajinske robe. Poljska zbog toga ne snosi nikakve troškove. Naprotiv, moglo bi se reći da mi od toga zarađujemo", naveo je on, a prenosi Tanjug izveštaj agencija PAP.

Dodao je da mu je žao što su, kako je rekao, ukrajinski oligarsi "progurali svoje žito na poljsko tržište", što je dovelo do pada cene i navelo vladu da zabrani uvoz žita iz Ukrajine.

On je istakao da, umesto da šalje oružje u Ukrajinu, Poljska sada aktivno naoružava svoje snage najmodernijim oružjem.

"Ukrajina se brani od brutalnog ruskog napada i ja razumem tu situaciju, ali mi moramo da branimo vlastitu državu", rekao je Moravjecki.

(RT)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner