Početna strana > Hronika > Mihail Mizincev: U napadu na nuklearnu elektranu u Zaporožju oštećen sistem za hlađenje reaktora, jedinice Oružanih snaga Rusije efikasnom akcijom sprečile nesreću
Hronika

Mihail Mizincev: U napadu na nuklearnu elektranu u Zaporožju oštećen sistem za hlađenje reaktora, jedinice Oružanih snaga Rusije efikasnom akcijom sprečile nesreću

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 11. avgust 2022.

Ukrajinska artiljerija granatirala je danas nuklearnu elektranu u Zaporožju, usled čega je delimično oštećena termoelektrana i oprema basena sistema za hlađenje nuklearnih reaktora, ali važna infrastruktura nije pogođena, saopštio je general-pukovnik Mihail Mizincev, načelnik Centra za kontrolu nacionalne odbrane Ruske Federacije.

„Samo zahvaljujući veštom, kompetentnom i efikasnom delovanju jedinica Oružanih snaga Rusije koje su angažovane na obezbeđenju nuklearnog objekta, kritična infrastruktura nuklearke nije oštećena i reaktori rade nesmetano“, istakao je on.

Granatiranje pivare - hemijski terorizam

On je podsetio i da su juče ukrajinske snage granatirale teritoriju pivare u Avdejevki u Donjecku, gde su se nalazile opasne hemijske materije koje se koriste u proizvodnom procesu.

Prema njegovim rečima, granatiranje koje je izazvalo curenje nekoliko tona amonijaka je još jedan akt hemijskog terorizma, koji je počinio kijevski režim.

Mizincev je naveo da je u napadu poginuo jedan zaposleni u pivari, dok je dvoje zadobilo teška oštećenja disajnih puteva.

Naglasio je da su zahvaljujući operativnim akcijama jedinica Ministarstva za vanredne situacije DNR sanirane posledice artiljerijskog napada i izbegnute su žrtve među lokalnim stanovništvom.

„Ovo je još jedan dokaz genocida od strane zločinačkog kijevskog režima nad stanovništvom Donjecke i Luganske Narodne Republike, koje se bori za svoju nezavinost od ukrajinskog nacizma“, istakao je on.

Ukrajinske snage miniraju mostove, raspoređuju se u vrtićima

U saopštenju se, takođe, navodi da su ukrajinski neonacisti minirali mostove u Dnjepropetrovskoj oblasti kako bi se Rusija optužila za navodne neselektivne napade.

On je naveo i da se ukrajinske snage i nacionalističke formacije raspoređuju u preškolskim ustanovama u DNR, Nikolajevu i Zaporožju, a stanovnici okolnih domova se ne evakuišu.

Mizincev je još naglasio da su ruski demineri onesposobili preko 480 hiljada eksplozivnih predmeta i da je ukupno provereno 16.271,89 hektara teritorije, 718 zgrada ( od čega 13 objekata od javnog značaja), četiri mosta i 135,01 kilometar puteva.

Istakao je da je Rusija dopremila u DNR i LNR i u Ukrajinu skoro 54 hiljade tona humanitarne pomoći.

Specijalna vojna operacija u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.

(Sputnjik)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će se Srbija pridružiti sankcijma EU protiv Rusije?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner