Početna strana > Hronika > Milo Đukanović: DF i Mandić nisu neprihvatljiv partner; Andrija Mandić: Moramo da se ujedinimo i prevaziđemo razlike
Hronika

Milo Đukanović: DF i Mandić nisu neprihvatljiv partner; Andrija Mandić: Moramo da se ujedinimo i prevaziđemo razlike

PDF Štampa El. pošta
petak, 17. mart 2023.

"Moramo da počnemo taj razgovor, da bismo pomogli da se savlada taj istorijski jaz, za koji niste odgovorni ni Vi ni ja", kazao je Đukanović tokom TV duela sa Mandićem.

Lider Demokratske partije socijalista (DPS), aktuelni predsjednik države i kandidat na predstojećim predsjedničkim izborima, Milo Đukanović, kazao je da Demokratski front i jedan od lidera tog političkog saveza Andrija Mandić za njega nisu neprihvatljiv partner.

Đukanović je, tokom sinoć emitovanog TV duela sa Mandićem, rekao da je u narednom periodu potrebno raditi na što je moguće većoj političkoj inkluziji.

"Tako vidim i ovaj naš današnji dijalog. Bez obzira na ocjene koje se danas čuju sa važnih međunarodnih adresa, da je Demokratski front potpuno neprihvatljiv partner, time i gospodin Mandić - meni nije. Ja sam čovjek koji je došao da razgovara sa njim, zato što respektujem da legitimno predstavlja jedan dio Crne Gore. Moramo da počnemo taj razgovor, da bismo pomogli da se savlada taj istorijski jaz, za koji niste odgovorni ni Vi ni ja. Da se Crna Gora pomiri na zdravoj, vrednosnoj, platformi evropske budućnosti, da bismo mogli naći odgovarajuće mjesto za našu državu i svakog građanina u toj ujedinjenoj Evropi i na globalnoj mapi", kazao je Đukanović.

Andrija Mandić: Biću predsjednik Crne Gore koji gradi mostove prema boljoj budućnosti

Važno je da budemo jedinstveni i da radimo zajedno na stvaranju bolje budućnosti za sve.

Crna Gora se suočava sa krizom koja proizilazi iz višedecenijske vladavine bivšeg režima Mila Đukanovića, ali i globalne nestabilnosti, inflacije i energetske krize. Male zemlje, poput naše, mogu opstati samo ako se ujedinimo i prevaziđemo razlike. U ovakvim okolnostima, važno je da budemo jedinstveni i da radimo zajedno na stvaranju bolje budućnosti za sve.

Pred nama je vrijeme pomirenja i ozdravljenja. Zato je naša obaveza, kao političke većine, da budemo lideri u promjenama. Moramo biti odgovorni prema svim ljudima, posebno prema političkoj manjini i opoziciji, jer smo mi potpuna suprotnost od poraženog režima bivšeg predsjednika. Naš cilj je da se udružujemo, kao sestre i braća, prijatelji i poznanici. Potrebno nam je pomirenje, ali u isto vrijeme i uspostavljanje saradnja sa državama u regionu, a i u Evropi, prije svega. Imamo plan za ulazak u inicijativu Otvoreni Balkan, koja je snažno podržana od Evropske unije. Tako ćemo brže povećati životni standard, učiniti našu privredu konkurentnijom i spremnom za ulazak u EU. Tako ćemo otvoriti pristup većem tržištu, otvoriti više dobro plaćenih radnih mjesta, imaćemo više pravih investicija i više izvoza.

Zbog toga su predstojeći predsjednički izbori ključni za postizanje jedinstva i konsenzusa oko našeg puta u Evropu. Mi smo dio Evrope i stići ćemo do našeg cilja samo ako budemo hodali ka njemu sa pozicije snage, udruženi, poštujući svoju istoriju i tradiciju, te čuvajući sve naše zajedničke vrijednosti.

Uvjeren sam da ćemo nakon pobjede na ovim izborima pronaći sve ono oko čega se slažemo, poput jednakosti svih zajednica, pravednog i ravnomjernog ekonomskog razvoja i hrabrog, odlučnog i beskompromisnog pravosuđa. Samo kada razgovaramo i kada se dogovaramo, možemo se nadati boljem životnom standardu i izgradnji bolje budućnosti za svu djecu u Crnoj Gori.

Mi želimo da gradimo budućnost u kojoj smo ujedinjeni oko dobrih i uspješnih priča, a ne da se bavimo prošlošću u kojoj dominiraju svađe, mržnja, kriminal i korupcija. Moja vizija budućnosti Crne Gore je država u kojoj živimo po evropskim standardima, u kojoj vladaju pravda i pravo i u kojoj ima mjesta i jednakih šansi za sve.

Pružam ruku pomirenja svim poštenim i časnim ljudima za bolju budućnost Crne Gore. Znamo da oni koji su glasali za bivši DPS režim nisu naši neprijatelji, već su to naše komšije, prijatelji i poznanici. Naše sličnosti, a ne naše razlike, moraju biti temelj za liderstvo koje će nas odvesti naprijed. Ovaj izazovni period traži od nas odvažnost i riješenost da se suočimo sa svim izazovima i preprekama koje stoje na putu napretka. Moramo biti spremni da napravimo kompromise i da radimo skupa na izgradnji bolje budućnosti svakoga od nas.

Zato sam se kandidovao i zato ćemo zajedno pobijediti na predsjedničkim izborima. Vodiću Crnu Goru ka zajedničkom cilju, donosiću hrabre i ispravne odluke, ali ću biti spreman da čujem i uvažim mišljenja svakog dobronamjernog čovjeka. Ja sam prvi koji kaže da zajedno moramo raditi na tome da postanemo bolja i jača država, koja će biti sigurna i prosperitetna za sve svoje građane.

Pozivam sve ljude u Crnoj Gori da se ujedinimo oko zajedničkog cilja i da me podrže na putu koji će nas odvesti u bolju budućnost. Moramo da budemo hrabri i odlučni u svojim namjerama, ali i spremni da sarađujemo i da gradimo mostove koji će nas povezivati.

Uz zajednički napor, možemo da ostvarimo svoje snove. Vrijeme je da preuzmemo odgovornost za svoju budućnost, da čuvamo zajedničku tradiciju i da zajedno radimo na izgradnji nove i bolje Crne Gore.

Gradimo budućnost, čuvajmo tradiciju.

(Vijesti)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner