Početna strana > Hronika > Milorad Dodik: Prirodno je da Srbija i RS budu jedna država, ali nam to nije dozvoljeno
Hronika

Milorad Dodik: Prirodno je da Srbija i RS budu jedna država, ali nam to nije dozvoljeno

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 21. septembar 2023.

 Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da je sasvim prirodno da Srpska i Srbija budu jedna država, ali da im to nije dozvoljeno.

"U novijoj političkoj istoriji je bilo sasvim prirodno da Srbi organizuju svoju državu na prostoru današnje Srbije i današnje Republike Srpske i još nekih prostora i da to bude deo istorijskog duga koji velike sile treba da daju Srbima. Međutim, mi smo još u procesu u kome nama to nije dozvoljeno", rekao je Dodik na manifestaciji "Dani Srpske" u Beogradu.

Dodao je da se ta manifestacija održava 11. put u cilju dokazivanja "nečega što je dokazano".

"Da smo jedan narod, jedan identitet, jedna vera, jedna nacija i da nas je samo splet okolnosti koji nam je nametnut kroz istoriju i skorašnjim političkim razvojem naterao da budemo teritorijalno nešto posebno, a mi smo jedno. Jedno što nas okuplja, jedno za šta se živi i jedno što nikada nećemo dati", poručio je Dodik.

On je naveo da su građani Srbije i Republike Srpske deo jednog jedinstvenog srpskog naroda kom kroz istoriju velike sile nisu dozvolile da se integriše, već su ga, kako je rekao, mučile kroz različite oblike.

"Mi nikoga ne progonimo, ništa tuđe nećemo. Svi koji ovde žive sa nama su dobrodošli i nikakav problem nemaju. Mi smo narod koji je drugima dao slobodu kroz istoriju i nikada nije oklevao da tu slobodu da u enormnim količinima", rekao je Dodik.

Dodao je da to nije bilo dovoljno i da su se na kraju prošlog veka oni koje su Srbi oslobađali "navalili da nam se osvete za tu datu slobodu sa početka veka".

"Zato je danas važno da se okrenemo sebi, da budemo Srbi, da budemo Srbija, da budemo Republika Srpska, da živimo jedno, da smo jedno, bez obzira na granice i formalnosti. Mi smo jedno i to nam niko ne može oduzeti", poručio je Dodik.

On je zahvalio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i Vladi Srbije na izgradnji infrastrukture u Republici Srpskoj, dodavši da je to normalno.

"Bio sam svedok kada je predsednik Vučić nudio i Federaciji da se tamo naprave neke škole, ali oni neće. Onda se setio jedne dobre stvari: Ajde vi napravite u Sandžaku bilo koju školu, mi ćemo prihvatiti. Neće ni to. Oni hoće samo slabu Srbiju. Slabe Srbije nema ako smo objedinjeni i ako imate vođstvo kakvo imate danas i koje personifikuje Aleksandar Vučić", zaključio je Dodik.

"Dani Srpske u Srbiji koje obeležavamo svake godine imaju za cilj da nas dodatno približe, da dodatno pojačaju neraskidive veze našeg naroda sa obe strane Drine, a mi smo u te veze uložili mnogo", rekla je premijerka Brnabić na otvaranju iste manifestacije koju organizuje Predstavništvo RS u Srbiji.

(RT)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner