Početna strana > Hronika > Milorad Dodik sa Borelom: BiH je sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda i to je osnova za sve dogovore; Apstraktna priča o građanima neće dati rezultate
Hronika

Milorad Dodik sa Borelom: BiH je sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda i to je osnova za sve dogovore; Apstraktna priča o građanima neće dati rezultate

PDF Štampa El. pošta
subota, 21. novembar 2020.

Predsedavajući i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik ocienio je da je potpisivanje Dejtonskog sporazuma istorijski datum za celi svet, jer je uspostavljen mir na osnovu političkog dogovora o političkom sistemu u BiH i omogućena stabilnost i pomirenje.

U BiH nema sukoba na bazi etničkog odnosa prema drugima i to je najveća vrednost Dejtonskog sporazuma. On u sebi ima druge vrednosti, jer je pokazao da zaraćene strane u nepotrebnom sukobu mogu da uspostave suživot

"U BiH nema sukoba na bazi etničkog odnosa prema drugima i to je najveća vrednost Dejtonskog sporazuma. On u sebi ima druge vrednosti, jer je pokazao da "zaraćene strane u nepotrebnom sukobu" mogu da uspostave suživot i da nastave da rade na bazi konsenzusa o tome kako treba da postoje odnosi u BiH koja je višenacionalna i viševerska zemlja", rekao je Dodik nakon sastanka članova Predsedništva BiH sa visokim predstavnikom EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozepom Boreljom.

Napomenuo je da je BiH sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda i da je to osnova za sve dogovore u BiH, te da apstraktna priča o građanima neće moći da da rezultate.

Dodik je istakao da se BiH različito odnosi i prema Dejtonskom sporazumu i da Republika Srpska obeležava dan potpisivanja Dejtonskog sporazuma kao svoj državni praznik, dok to nije slučaj u Federaciji BiH.

Ocenio je da je konsenzus u BiH oko Evropske unije vredno dostignuće koje je postignuto u BiH.

"Zamolili smo Vas da učinite sve da u idućoj godini BiH dobije status kandidata. To je nova dinamika koja bi pružila nove uslove i okolnosti za gradnju svih onih stvari koje ste nas podučili", rekao je Dodik.

"BiH izgubila ogromne javne prihode zbog epidemije virusa korona, treba nam novi paket pomoći"

Dodik je izrazio zahvalnost EU za pomoć u vremenu pandemije korona virusa.

"Mi smo dio zajedničkog projekta nabavke vakcina i za BiH, mada pokušavamo da to učinimo i na druge načine, kao svi u svetu. Željno iščekujemo rešenje sa vakcinama kako bismo zaustavili ovu pošast i da počnemo da smanjujemo negativne efekte na naš razvoj, a oni su veliki", naglasio je Dodik.

On je upozorio da je BiH izgubila ogromne javne prihode zbog epidemije virusa korona.

"Deo toga smo rešavali kroz aranžman sa MMF-om i sa Evropskom komisijom, ali je očigledno da je to istrošeno i da nam treba novi paket pomoći kako bi mogli da prevaziđemo izazove u nekoliko narednih mjeseci", naveo je predsedavajući i srpski član Predsedništva BiH.

Prema njegovim rečima, najveći izazov koji može dovesti do mnogo političkih problema u BiH je kriza pandemije koja je izazvala ekonomske posljedice.

"Ako budemo rešavali ekonomske posledice na pravi način oni će se multiplikovati na političkim razlikama koje ćemo ovde teško zaustaviti. Zato Vas molim da nam pomognete oko kreiranja i ubrzavanja paketa pomoći za BiH, koja je deo ukupnih problema koje ima i EU, SAD i sve države sveta", naglasio je Dodik.

Na današnji dan, podsetio je, parafiran je Dejtonski sporazum prije 25 godina, a nakon toga i potpisan u Parizu.

Nema evropskog puta bez dejtonskog balansa i konsenzusa

Dodik je naglasio da je važna je činjenica da je Dejtonski sporazum potpisan u jednoj evropskoj zemlji, ali ne treba zanemariti ulogu Hrvatske i Srbije koje su bile učesnice i potpisnice ovog sporazuma, a da su entiteti potpisali svih 11 aneksa Dejtonskog sporazuma i time potvrdili svoju verifikaciju.

"O Dejtonskom sporazumu pričaju istoričari, nauka, ali treba da se ubacimo na evropski put, a on ne može da bude bez dejtonskog balansa i konsenzusa koji je uspostvljen kao odnos u političkim odlukama kroz mehanizam koordinacije koji je donesen naporima Evropske komisije. Time smo uspeli da rešimo mnoga pitanja i nastavićemo to da radimo", poručio je Dodik.

(RTRS)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner