Početna strana > Hronika > Ministar spoljnih poslova Indije: Stav naše zemlje prema Kosovu ostaje nepromenjen, zahvalni smo Srbiji što pitanje Kašmira tretira kao naše unutrašnje pitanje
Hronika

Ministar spoljnih poslova Indije: Stav naše zemlje prema Kosovu ostaje nepromenjen, zahvalni smo Srbiji što pitanje Kašmira tretira kao naše unutrašnje pitanje

PDF Štampa El. pošta
petak, 08. novembar 2019.

 Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić razgovarao je sa ministrom inostranih poslova Republike Indije Subramanjom DŽaišankarom. Indijski ministar je poručio da ta zemlja ne menja stav o Kosovu. Ocenjeno je da treba još više raditi na razvijanju državnih i ekonomskih odnosa Srbije i Indije.

Ministri spoljnih poslova Srbije i Indije, Ivica Dačić i Subramanjam DŽaišankar su u Beogradu ocenili da je potrebno još više razviti međudržavne odnose koji postoje sedam decenija.

DŽaišankar je rekao da nema komunikacije i bliskosti koliko bi moglo, i da se nada da će njegova poseta to promeniti.

Založili su se i za razvijanje ekonomskih odnosa da bi trgovinska razmena, kako je rekao Dačić, sa sadašnjih 180 miliona evra dostigla vrednost od milijardu dolara.

DŽaišankar je rekao da je najviše indijskih investicija u Srbiji u farmaceutskoj i IT industriji, da turistički promet jača jer Indijci mogu da u Srbiju dođu bez vize, dok Indija državljanima Srbije omogućava „onlajn" dobijanje viza.

Dačić je rekao da je Srbiji u međunarodnim organizacijama važna podrška Indije.

Veoma nam je važno da Indija ima razumevanje za naše probleme i naš principijelni stav kada je reč o očuvanju našeg teritorijalnog integriteta i suvereniteta

"Veoma nam je važno da Indija ima razumevanje za naše probleme i naš principijelni stav kada je reč o očuvanju našeg teritorijalnog integriteta i suvereniteta", izneo je Dačić, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Šef srpske diplomatije dodao je da je Srbija bila svedok dvostrukih standarda međunarodne zajednice, te da kada su naši prijatelji u pitanju i principijelno gledano, naši stavovi su uvek na bazi poštovanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta i nemešanja u unutrašnje stvari drugih zemalja.

"To uključuje i sva sporna pitanja za koje smatramo da treba da se rešavaju na unutrašnjem planu na miran način, a odnosi se i na pitanje Kašmira", rekao je Dačić.

DŽaišankar je rekao da je dugogodišnji stav Indije o Kosovu nepromenjen i zahvalio Dačiću što Srbija smatra da je pitanje Kašmira unutrašnje pitanje Indije.

Ministri su tokom sastanka istakli istorijski značaj Pokreta nesvrstanih koji je i danas faktor u odnosima Indije i Srbije.

(RTS)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Koliko će po vašem mišljenju trajati vanredno stanje u Srbiji?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner