Početna strana > Hronika > Ministarstvo odbrane Rusije: Ukrajinska vojska namerno raketirala dve bolnice u naseljima Novoajdar i Nova Kahovka. Poginulo je 14 osoba, dok je 24 povređeno. Svi počinioci ovog teškog ratnog zločina biće pronađeni i kažnjeni
Hronika

Ministarstvo odbrane Rusije: Ukrajinska vojska namerno raketirala dve bolnice u naseljima Novoajdar i Nova Kahovka. Poginulo je 14 osoba, dok je 24 povređeno. Svi počinioci ovog teškog ratnog zločina biće pronađeni i kažnjeni

PDF Štampa El. pošta
nedelja, 29. januar 2023.

Ukrajinska vojska je rano jutros granatirala civilni objekat, i to bolnicu, u naselju Novoajdar u Luganskoj Narodnoj Republici, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Usled napada HIMARS-ima poginulo je 14 osoba, dok je 24 povređeno, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Napominje se da su u medicinskom objektu koji je ukrajinska vojska napala civilni i vojni lekari mesecima pružali pomoć lokalnom stanovništvu i vojnicima.

"Namerni raketni napad na poznatu civilnu zdravstvenu ustanovu bezuslovni je teški ratni zločin režima u Kijevu. Svi oni koji su uključeni u planiranje i realizaciju ovog zločina biće pronađeni i snosiće odgovornost", istakli su u Ministarstvu odbrane.

RIA Novosti javljaju da su u toku dana ukrajinske snage granatirale i medicinsku ustanovu u Novoj Kahovki.

Ukrajinske trupe granatirale su bolnički kampus fabrike "Sokol" u gradu Nova Kahovka, ispalivši 17 granata iz topovske artiljerije, rekao je novinarima predstavnik hitnih službi Hersonske oblasti.

"Kijevski režim nastavlja da granatira civilnu infrastrukturu naselja na levoj obali Hersonske oblasti. U 14.50 Oružane snage Ukrajine ispalile su 17 granata iz topovske artiljerije na grad Nova Kahovka. Kao rezultat granatiranja, oštećene su zgrade dečjeg odeljenja i ginekološka ambulanta na teritoriji bolničkog kampusa", rekao je on.

Poljanski: SAD – saučesnik u zločinu

Prvi zamenik stalnog predstavnika Rusije u Ujedinjenim nacijama Dmitrij Poljanski smatra da su Sjedinjene Američke Države direktni saučesnici ratnog zločina Kijeva.

"Još jedan ukrajinski monstruozni ratni zločin. Četrnaest civila je poginulo u bolnici od raketa koje su poslale SAD. A, kao što znamo od ukrajinskih zvaničnika, ciljevi HIMARS-a usaglašavaju se sa Vašingtonom", napisao je Poljanski na svom nalogu na društvenim mrežama.

On je ocenio da to čini SAD direktnim saučesnicima i da američki poreski obveznici moraju da znaju kako se koristi njihov novac.

Cekov: Pokrenuti međunarodnu istragu

Senator Krima Sergej Cekov poručio je da bi ovim povodom trebalo da bude sprovedena međunarodna istraga i bombardovanje bolnice uporedio sa delovanjima nacista u Drugom svetskom ratu.

"Nacistički režim u Ukrajini se ponaša onako kako su to radili nacisti tokom Drugog svetskog rata. Ovde je analogija direktna", rekao je političar.

Naglasio je da je potrebno skrenuti pažnju na ovakve činjenice i da se to se već dešava, s obzirom da je ovaj zločin dobio veliki publicitet.

Cekov veruje da će predstavnici Rusije u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija pokrenuti pitanje granatiranja bolnice u Novoajdaru. Međutim, ocenjuje da će zapadne zemlje pre izabrati da ne govore o ovim zločinima Ukrajine.

(RT)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner