Početna strana > Hronika > Miodrag Lekić: Đukanovića ne zanima opšti interes, ima svoje ciljeve
Hronika

Miodrag Lekić: Đukanovića ne zanima opšti interes, ima svoje ciljeve

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 22. septembar 2022.

Gost Petra Komnenića je lider Demosa Miodrag Lekić.

Lekić je kazao da Ustav ne predviđa "famozne potpise" podrške mandataru za sastav vlade.

"To je zaigrano i vrlo neozbiljno od Đukanovića... Bila je namjera da se portvrdi ta volja koja je iskazana... Dopisivanje traje već duže. Prvi dokument koji je 2. septembra usvojila parlamentarna većina izborna bio je politički sporazum parlamtarne većine. Famozni potpisi pali su 10. septembra. U tom periodu se piše predsjedniku države i on je banalizovao to toliko da je ispalo da ništa ne zna šta se dešava i da je čuo neku svađu... Imamo dvije mogućnosti da idemo notarskim principom ili ponašati se ozbiljno prema Ustavu da se traži rješenje. On nije tražio rješenje, priželjkivao je ovo sve, to je očigledno. Da nastavi ova Vlada, da se diskvalifikuje parlament i da on ostane jedina institucija. I da kroz tu Vladu ostvaruje interese uticaja na nju jer ima svoje protagoniste koji su savezi/satelite".

20:14h

Lekić je kazao da se od 30. avgusta 2020. godine "krenulo bez rezona demokratije i načina funkcionisanja"..

Umjesto da se gradi povjerenje u toj parlamentarnoj većini, koja je bila tijesna, zajednički rad, kako je istakao,  "prevladao je drugi sistem".

"Imali smo jednu potpuno poremećenu situaciju - umjesto da se napravi metod rada između vlade i parlamentarne većine, izostao je. Napravljen je i eksperiment sa ulaženjem DPS-a. Otvoren je prostor za rehabilitaciju poraženog režima umjesto da se dolazi do rezultata i krene na promjenu sistema", ocijenio je Lekić

20:12h

Lider Demosa je kazao da se većina od prije dvije godine, može obnoviti.

"Sada se i obnavlja uz sve porođajne muke".

20:09h

Kazao je i je da je Ustav "pun praznina".

"Često se sada po tom Ustavu uzuimaju analogije koje nijesu pouzdane i svako vadi što mu odgovara i da se diksvalifikuje Skupština, da se izbaci iz igre i napravi sporednom, ne poštujući princip podjele vlasti... Skupština nije samo fabrika zakona, ona je najviše političko tijelo...", rekao je Lekić.

20:08h

Lekić je rekao i da je saglasan da su očekivanja građana bila mnogo veća od prethodne dvije vlade.

"Znamo kako su formirane - jedna pod crkvenim, a druga pod međunarodnim uticajma..." 

20:03h

Lider Demosa je kazao da je sticajem okolnosti "u ulozi kandidata za mandatara".

"Na pregovorima se pojavio konsenzus oko mene i to mi je stvorilo veliku odgovornost i zaključio sam da nemam pravo da od ovoga odustajem. Mislim da je predsjednik države zaobišao procedure i oni očigledno imaju neku motivaciju, prezentovao se kao čovjek jedne strane, svojih grupa..., rekao je Lekić.

Ocijenio je da Đukanovića "ne zanima" u ovom trenutku opšti interes izlaženja iz krize i da ima svoje ciljeve.

"Jedan od ciljeva je da se anulira rezultat od prije dvije godine, da se kreće nešto iznova u nekakvom nestabilnom sistemu, gdje bi on bio arbitar".

20:00h

Gost Petra Komnenića je lider Demosa Miodrag Lekić.

(Vijesti)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će se Srbija pridružiti sankcijma EU protiv Rusije?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner