Početna strana > Hronika > Na severu Kosova i Metohije meštani pale sveće za poginule Srbe osumnjičene za napad na „Kosovsku policiju“
Hronika

Na severu Kosova i Metohije meštani pale sveće za poginule Srbe osumnjičene za napad na „Kosovsku policiju“

PDF Štampa El. pošta
utorak, 26. septembar 2023.

U centru Zvečana, kod spomenika Kralju Milutinu, meštani pale sveće trojici, kako se veruje, ubijenih Srba, u napadu na Kosovsku policiju, koji se dogodio u noći 24. septembra, kada je u zasedi ubijen narednik Kosovske policije.

Iako još niko nije zvanično saopštio identitet ubijenih, izložene su tri fotografije uz crni flor. U pitanju su N.S. iz Zvečana, kao i kako nezvanično sugrađani iznose B.M i I.M. iz Leposavića, objavio je Kossev.

Prisutno je više od sto ljudi. Oni u tišini prilaze fotografijama, uzimaju sveće i pale. Neki od prisutnih i plaču. Tu su i članovi porodice najmanje od jednog ubijenog mladića.

Od zvaničnika Srpske liste, vide se Ivan Todosijević i Miljana Nikolić.

Više je medijskih ekipa sa Severa i beogradskih medija.

U 18 časova će se sveće paliti u Kosovskoj Mitrovici i Leposaviću.

Premda izostaje zvanična informacija bilo iz Beograda, bilo iz Prištine ili sa Severa o identitetu ubijenih osumnjičenih napadača, i Srpska lista i Vlada Srbije proglasili su danas dane žalosti. Prvo je Srpska lista proglasila trodnevnu žalost od danas, a onda i Vlada Srbije jednodnevnu sutra.

Odluka je naišla već na snažne osude u regionu.

Kosovski ministar unutrašnjih poslova objavio je odmah potom snimak praćene oružane maskirane grupe, za koju se sumnja da je u zasedi, u noći između subote i nedelje, ubila narednika Kosovske policije Afrima Bunjakua, koji je juče sahranjen uz počasti. Svećlja tvrdi da se na snimku nalazi potpredsednik Srpske liste Milan Radoičić, koji se kroz više situacija i primera povezuje sa organizovanim kriminalom i teškim krivičnim delima.

Ova je grupa gotovo celodnevno pružala otpor jakim snagama kosovske policije, izgubivši, prema zvaničnim izveštajima, najmanje troje ljudi, sa više ranjenih, i više uhapšenih, a kako se veruje, oni su blindiranim vozilom razbili metalnu zatvorenu kapiju kraljeve lavre iz 14. veka, manastira Banjska, koristeći i oružje unutar zidina. Crkva je potvrdila upad, ali nije precizirala poreklo napadača, osim da se radi o uniformisanim i maskiranim licima.

(N1)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner