Početna strana > Hronika > Na više lokacija u Srbiji uhapšeno 17 osoba zbog sumnje da su u periodu od aprila 2023. do danas izradili više od 400 falsifikovanih dokumenata Albancima sa KiM
Hronika

Na više lokacija u Srbiji uhapšeno 17 osoba zbog sumnje da su u periodu od aprila 2023. do danas izradili više od 400 falsifikovanih dokumenata Albancima sa KiM

PDF Štampa El. pošta
sreda, 24. april 2024.

 Na teritoriji Srbije uhapšeno je 17 pripadnika dve organizovane kriminalne grupe koje su Albancima sa Kosova izradile više od 400 falsifikovanih dokumenata i na taj način pribavile protivpravnu imovinsku korist u iznosu od najmanje 100.000 evra.

Po nalogu Javnog tužilaštva za organizovani kriminal (TOK) u saradnji sa SBPOK danas su na teritoriji Srbije lišene slobode dve organizovane kriminalne grupe (17 lica) zbog postojanja osnova sumnje da su u periodu od aprila 2023. godine do danas izvršili krivična dela falsifikovanje isprave, zloupotreba službenog položaja i udruživanje radi vršenja krivičnih dela, saopšteno je iz TOK-a.

Prvu organizovanu kriminalnu grupu, kako se navodi, činilo je šest lica i to: M.N, N.G, V.S, L.R.S, S.B i N.P, dok je drugu organizovanu kriminalnu grupu činilo 11 lica i to: R.B, A.B, B.D, D.G, I.D, Z.V, M.B, M.P, S.K, B.Đ i S.K.

Kako objašnjavaju iz TOK-a, postoje osnovi sumnje, da su ove organizovane kriminalne grupe nabavljale i izrađivale falsifikovana dokumenta i to: lične karte, ugovore o poklonu, ovlašćenja, punomoćja koja su se odnosila na kupoprodaju katastarskih parcela na Kosovu u vlasništvu raseljenih lica srpske nacionalnosti sa teritorije Kosova, i na taj način su osobama albanske nacionalnosti sa Kosova, koje su zainteresovane za dobijanje statusa državljana Srbije, na nezakonit način omogućavale prijavu prebivališta, dobijanje državljanstva i ličnih isprava.

Takođe, zainteresovanim licima su pravili falsifikovana svedočanstva, diplome o završenom srednjem, višem i visokom obrazovanju i time su ovim licima omogućili da koriste ove falsifikovane dokumente kao prave.

Na ovaj način su napravili oko 400 različitih isprava i pribavili protivpravnu imovinsku korist u iznosu od za sada 100.000 evra.

Među pripadnicima ove dve organizovane kriminalne grupe nalaze se i dva matičara, jedan pripadnik MUP, bivši zaposleni na Megatrend univerzitetu i savetnik zaposlen u Ministarstvu prosvete.

Pretresanje prostorija na više lokacija je u toku.

Osumnjičeni će uz krivičnu prijavu biti sprovedeni u Javno tužilaštvo za organizovani kriminal nakon čega će biti saslušani.

(N1)