Početna strana > Hronika > Narodna stranka: Referendum jedini legalan način za sprečavanje priznanja secesije naše južne pokrajine. Odbacivanjem francusko-nemačkog plana građani Srbije bi celom svetu poslali jasnu poruku da Srbija ne priznaje lažnu državu Kosovo
Hronika

Narodna stranka: Referendum jedini legalan način za sprečavanje priznanja secesije naše južne pokrajine. Odbacivanjem francusko-nemačkog plana građani Srbije bi celom svetu poslali jasnu poruku da Srbija ne priznaje lažnu državu Kosovo

PDF Štampa El. pošta
utorak, 28. mart 2023.

Predsednik Pravnog saveta Narodne stranke, advokat Slobodan Doklestić, izjavio je danas da je referendum o francusko-nemačkom planu za Kosovo "jedini legalan način za sprečavanje priznanja secesije naše južne pokrajine".

"Odbacivanjem plana na referendumu građani Srbije bi celom svetu poslali jasnu poruku da ne prihvataju ovaj predlog i da Srbija ne priznaje lažnu državu Kosovo. Jedina legalna, nenasilna i demokratska mogućnost koju imamo da ovo sprečimo jeste da skupimo 100.000 potpisa za raspisivanje referenduma na kojem bi se građani izjasnili o ovom planu", naveo je Doklestić u autorskom tekstu objavljenom u listu "Danas".

Doklestić, koji je jedan od autora narodne inicijative za raspisivanje referenduma, koju je Skupštini Srbije podnela poslanička grupa Narodne stranke, dodao je da će, ako bude skupljeno dovoljno potpisa, Skupština biti dužna da raspiše referendum čiji će rezultat biti obavezujući za sve državne organe.

"Od dana predaje potpisa pa do održavanja referenduma nijedan državni organ ne bi smeo da preduzme nijedan dalji korak u pogledu prihvatanja ili sprovođenja plana", naveo je Doklestić.

Doklestić je istakao da je po svim istraživanjima javnog mnjenja jasno da je ogromna većina građana Srbije, više od 80 odsto, protiv plana.

Predsednik Pravnog saveta Narodne stranke je dodao da se plan pojavio nakon poslednjih izbora i građani o njemu nisu imali prilike da se izjasne na izborima, pa je logično da dobiju priliku da to učine na referendumu.

"To je elementarna demokratska tekovina, a vlast bi, da je iole poštena, i sama raspisala referendum umesto što strahuje od njega, jer je vlast koja se plaši glasa naroda nenarodna vlast koja zna da sprovodi nelegitimnu politiku koja nema podršku građana", naveo je Doklestić.

Doklestić je dodao da će referendum biti nemoguće pokrasti zato što je 80 odsto građana protiv plana i jer će patriotska i državotvorna opozicija kontrolisati sva glasačka mesta.

Predsednik Pravnog saveta Narodne stranke je istakao da francusko-nemački plan predstavlja ništa manje od priznanja takozvanog Kosova od strane Srbije.

"Plan tretira takozvano Kosovo kao suseda Srbije, koji je potpuno ravnopravan i jednak u pravima sa Srbijom. Plan predviđa da Srbija ne može da predstavlja takozvano Kosovo u međunarodnoj sferi, te da se Srbija neće protiviti članstvu Prištine u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji, uključujući i UN, kao i da se Srbija obavezuje da poštuje državne simbole takozvanog Kosova i da se odnosi Srbije i takozvanog Kosova uređuju na osnovu principa iz Povelje UN", dodao je Doklestić.

Doklestić je naveo da je plan očigledno protivustavan, a njegovo "prihvatanje od strane bilo kog državnog zvaničnika predstavlja izvršenje krivičnog dela 'ugrožavanje teritorijalne celine' iz člana 307 Krivičnog zakonika, za koje je predviđena kazna do 15 godina zatvora".

(Beta)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner