Početna strana > Hronika > NATO: Kina dužna da sarađuje sa Zelenskim ako želi ozbiljno da razgovara o miru
Hronika

NATO: Kina dužna da sarađuje sa Zelenskim ako želi ozbiljno da razgovara o miru

PDF Štampa El. pošta
utorak, 21. mart 2023.

Rukovodstvo Kine dužno je da pregovara s predsednikom Ukrajine Vladimirom Zelenskim, ukoliko Peking želi da razgovara o miru, izjavio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, predstavljajući svoj godišnji izveštaj za 2022. godinu.

„Kina je dužna da razume ukrajinsku tačku gledišta i da sarađuje sa Zelenskim ako želi ozbiljno da razgovara o miru“, rekao je Stoltenberg.

Prema njegovim rečima, treba se setiti da Kina nije osudila specijalnu vojnu operaciju Rusije u Ukrajini.

„Naravno, ja ću pozdraviti svaki plan i svaki mirovnu inicijativu. Plan Kine uključuje pojedine pozitivne elemente, koje ja podržavam, na primer, važnost zaštite atomskih objekata, civilne infrastrukture, kao i poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine. Svaki plan mora da se zasniva na suverenitetu Ukrajine“, dodao je Stoltenberg.

Generalni sekretar NATO-a je dodao da će bilo kakav prekid vatre, koji ne bude poštovao suverenitet i teritorijalnu celovitost Ukrajine, „samo zamrznuti sukob“.

Stoltenberg je naglasio da poseta Si Đinpinga Moskvi i njegovi pregovori s Vladimirom Putinom svedoče o zbližavanju dveju zemalja koje traje već godinama.

„Naravno, taj sastanak svedoči o tome da Kina i Rusija postaju sve bliže“, rekao je Stoltenberg, podsetivši na to da je početkom prošle godine tokom susreta ruskog i kineskog lidera u Pekingu potpisan opširan sporazum o saradnji Moskve i Pekinga.

„Kina i Rusija postaju sve bliže, održavaju zajedničke vežbe, morske i vazdušne patrole, a sarađuju i na ekonomskom, političkom i diplomatskom nivou“, dodao je Stoltenberg.

On je, takođe, rekao da NATO ne raspolaže nikakvim potvrdama o tome da Kina isporučuje oružje Rusiji.

„Nismo videli nikakve dokaze o tome da Kina isporučuje smrtonosno oružje Rusiji“, rekao je Stoltenberg, tvrdeći, međutim, da je, prema informacijama NATO-a, Rusija navodno tražila pomoć od Kine i da „kineske vlasti razmatraju to pitanje“.

Prema njegovim rečima, Peking ne sme da isporučuje oružje Rusiji, jer bi to značilo da podržava rusku specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini.

Predsednik Kine Si Đinping od 20. do 22. marta boravi u državnoj poseti Rusiji, na poziv ruskog predsednika Vladimira Putina, a jedna od tema njihovog samita jeste i kineski plan za mirovno rešenje ukrajinske krize.

Šef kineske diplomatije Ćin Gang je ranije rekao da je rešenje ukrajinske krize moguće samo na osnovu mirovnih pregovora i uzimanja u obzir zabrinutosti svih zainteresovanih strana.

(Sputnjik)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner