Početna strana > Hronika > Njujork tajms: Korumpirani avganistanski političari na platnom spisku CIA
Hronika

Njujork tajms: Korumpirani avganistanski političari na platnom spisku CIA

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 26. avgust 2010.

Pomoćnik avganistanskog predsednika Hamida Karzaija, koji je u centru istrage o korupciji, nalazi se na platnom spisku CIA, piše „Njujork tajms”.

Nije sasvim jasno šta je Momahed Zija Salehi, koji je šef administracije avganistanskog saveta za nacionalnu bezbednost, radio za novac - da li je davao informacije za tu špijunsku agenciju ili se trudio da američki stav prevlada u predsedničkoj palati, ili oboje, piše list.

Odnosi Salehija i CIA naglašavaju duboke kontradiktornosti politike Vašingtona prema Avganistanu, sa američkim zahtevima da Karzai iskoreni korupciju u svojoj vladi, dok se, sa druge strane, finansiraju oni ljudi na koje se upire prstom.

Salehi je uhapšen u julu, pa oslobođen nakon Karzijeve intervencije. Neimenovani američki i avgansitanski zvaničnici na koje se poziva „Njujork tajms”, kažu da u tom oslobađanju nisu imale ulogu njegove veze sa CIA, već strahovanja zbog njegovih saznanja o korupciji u Karzaijevoj administaciji.

List ocenjuje da ovakva otkrića bacaju sumnju na to koliko ozbiljno američka administracija namerava da se bori protiv korupcije u Avganistanu.

Bela kuća će u decembru dovršiti procenu američkog angažmana u Avganistanu.

Neki zvaničnici u Vašigtonu smatraju da je antikorupcijska kampanja u Avganistanu preambiciozna, pogotovu uzevšiu obzir da je jul iduće godine određen za početak povlačenja američkih trupa iz te zemlje. Drugi, pak, smatraju da upravo korumpiranost vlade u Kabulu tera mnoge ljude talibanima.

„Njujork tajms” piše da su na platnom spisku CIA još i predsednikov polubrat Ahmed Vali Karzai, za koga se sumnja da ima ulogu u ekspanziji trgovine opijumom iz Avganistana.

Portparol CIA odbio je da komentariše bilo kakvu povezansot te agencije sa Salehijem.

(Tanjug)