Početna strana > Hronika > Otadžbina: Vučić da podnese ostavku zbog nacionalne veleizdaje, koju je počinio prihvativši da u delo sprovede francusko-nemački predlog po pitanju statusa KiM, koji u praksi znači da se Srbija odriče svoje južne pokrajine
Hronika

Otadžbina: Vučić da podnese ostavku zbog nacionalne veleizdaje, koju je počinio prihvativši da u delo sprovede francusko-nemački predlog po pitanju statusa KiM, koji u praksi znači da se Srbija odriče svoje južne pokrajine

PDF Štampa El. pošta
utorak, 21. mart 2023.

Narodni pokret Srba sa Kosova i Metohije „Otadžbina“ ocenio je danas da predsednik Srbije Aleksandar Vučić mora da podnese ostavku zbog, kako su naveli, „nacionalne veleizdaje“, koju je počinio prihvativši u Ohridu, da „u delo sprovede francusko-nemački sporazum“.

„Aleksandar Vučić je prihvatio da u delo sprovede francusko-nemački predlog po pitanju statusa Kosova i Metohije koju u praksi znači da se Srbija odriče svoje južne pokrajine. Francusko-nemačkim predlogom Srbija je prihvatila teritorijalnu celovitost, nezavisnost i suverenost samoproglašne republike Kosovo kao i obavezu da prizna grb, himnu, pasoše, kao i da otvori ambasadu u Prištini a sepratisti u Beogradu“, piše u saopštenju pokreta.

Vučić je prihvatio da u delo sprovede francusko-nemački predlog po pitanju statusa Kosova i Metohije koju u praksi znači da se Srbija odriče svoje južne pokrajine. Francusko-nemačkim predlogom Srbija je prihvatila teritorijalnu celovitost, nezavisnost i suverenost samoproglašne republike Kosovo kao i obavezu da prizna grb, himnu, pasoše, kao i da otvori ambasadu u Prištini a sepratisti u Beogradu

Iz pokreta su naveli da se Vučić „hvali“ kako je njegovim zalaganjem 21 država povukla priznanje Kosova i Metohije, ali, kako ocenjuju, on je „otvorio put za stvaranje Velike Albanije jer se odrekao ove teritorije“.

„U Rezlouciji 1244 kao i u Ustavu Srbije stoji da južna srpska pokrajina može da računa u okviru Srbije samo na široku autonomiju i ništa više. Aleksandar Vučić se odrekao Kosova i Metohije, a da bi prevario građane on priča o Zajednici srpskih opština koja u suštini znači u nezavisnoj kosovskoj državi kulturnu autonomiju za Srbe. ‘Otadžbina’ podseća građane Srbije da se 85 odsto rudnog bogatstva Srbije nalazi na Kosovu i Metohiji i da je ruska akademija nauka rekla da je vrednost samo rudnog bogatstva na KiM više od dve hiljade milijardi ne računajući poljoprivredno zemljište, šume, pašnjake itd“, rekli su iz pokreta.

Oni su zatražili od predsednika Skupštine Srbije Vladimira Orlića da sazove sednicu i da se na njoj razmatra francusko-nemački predlog kako bi se u celini odbacio.

(Beta)