Početna strana > Hronika > Petar Petković: Kurti sprovodi nezapamćen teror, ROSU upada u kuće civila, biju ih i šamaraju
Hronika

Petar Petković: Kurti sprovodi nezapamćen teror, ROSU upada u kuće civila, biju ih i šamaraju

PDF Štampa El. pošta
ponedeljak, 25. septembar 2023.

 Kancelarija za Kosovo i Metohiju uputila je večeras najdublje saučešće porodicama Srba koji su stradali u jučerašnjim tragičnim događajima u selu Banjska u opštini Zvečan, kao i porodici poginulog albanskog policajca.

U saopštenju direktora kancelarije Petra Petkovića navedeno je da su iz Beograda u proteklih godinu dana u pravcu međunarodne zajednice upućivana stalna upozorenja da svakodnevno nasilje i provokacije Aljbina Kurtija prema srpskom narodu na severu Kosova i Metohije mogu dovesti do tragedije i nesagledivih posledica, a to se juče nažalost i dogodilo.

„Uporno je Aljbin Kurti rušio svaku mogućnost dijaloga i normalizacije odnosa, dok nije prolivena krv na severu KiM. Sever Kosova i Metohije bio je prostor mirnog suživota, dok tamo nisu počeli da vršljaju Kurtijevi specijalci, a Kurti sprovodi svoj naum etničkog čišćenja Srba“, naveo je Petković.

Podržao je zahtev Srpske liste da međunarodne misije sprovedu nepristrasnu istragu o postupanju kosovskih specijalaca tokom događaja u Zvečanu.

„Srbi na severu Kosova i Metohije prolaze nezapamćeni teror o kome nećete čuti reč osude od strane međunarodnih predstavnika. U srpske kuće od sinoć ulaze specijalci ROSU i prebijaju civile, šamaraju ih i vređaju. Tokom dana na severu su na više sati bili privedeni vozač i tehničar srpskog saniteta u bazu Rosu na Brnjaku. Razbijeni su danas delovi kompleksa ‘Rajska banja’, a troje zaposlenih je proizvoljno uhapšeno. Takođe, kosovska policija je demolirala i prostorije Pošte u Banjskoj“, naveo je Petković.

On je ocenio da je jučerašnji događaj iskorišćen je od strane Prištine kao povod za najogoljeniji teror na severu Kosova i Metohije, gde Kurtijevi specijalci tokom čitavog dana maltretiraju srpske civile.

„Srbija apeluje na činioce u međunarodnoj zajednici da hitno učine konkretne korake kako bi Kurtijeva ratna i okupatorska politika bila obuzdana, a region bio pošteđen još jednog sunovrata teško stečenog mira“, istakao je Petković u saopštenju.

(Beta)

 

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner