Početna strana > Hronika > Piter Fejt imenovao pripremni tim za novu opštinu Gračanica
Hronika

Piter Fejt imenovao pripremni tim za novu opštinu Gračanica

PDF Štampa El. pošta
petak, 14. avgust 2009.

Međunarodni civilni predstavnik na Kosovu Piter Fejt imenovao 16 članova Opštinskog pripremnog tima za novu opštinu Gračanica. Fejt ocenio da osnivanje opštinskog pripremnog tima za Gračanicu pokazuje da se decentralizacija na Kosovu nastavlja.

Piter Fejt, međunarodni civilni predstavnik na Kosovu (ICO) imenovao je 16 članova Opštinskog pripremnog tima za novu opštinu Gračanica, saopšteno je iz ICO.

Opštinski pripremni tim (OPT) ima tehničko ovlašćenje da pripremi sve resurse imovine i administrativne strukture potrebne za buduće osnivanje i funkcionisanje nove opštine Gračanica.

Imenovanim članovima OPT-a će se pridružiti jedan predstavnik Ministarstva za administraciju lokalne samouprave, jedan predstavnik matične opštine i jedan predstavnik Međunarodne civilne kancelarije.

Tim za Gračanicu je imenovan pošto je to učinjeno sa timom zaduženim za opštinu Klokot-Vrbovac koji je prošlog meseca počeo rad na osnivanju nove opštine.

Fejt je ocenio da osnivanje opštinskog pripremnog tima za Gračanicu pokazuje da se decentralizacija na Kosovu nastavlja.

"Pohvaljujem članove OPT-a koji su pokazali spremnost da rade za dobrobit njihove zajednice. Uveravam ih da će imati punu podršku Međunarodne civilne kancelarije u obavljanju svojih dužnosti", rekao je Fejt.

"Reforma lokalne samouprave je evropska vrednost i iskustvo u svim zemljama pokazuje da donošenje odluka dovodi bliže ljudima i poboljšava javne usluge. To znači da građani mogu preuzeti sudbinu u svoje ruke i dobiju bolje škole, puteve, zdravstvenu zaštitu i mogućnost za zapošljavanje", rekao je Fejt.

Planom Martija Ahtisarija za Kosovo koji je zvanični Beograd odbacio i koji nije dobio verifikaciju u Saveta nezbednosti UN, predviđeno je osnivanje pet novih opština: Gračanica, Klokot-Vrbovac, Parteš, Ranilug i Severna Mitrovica.

Jedna postojeća opština Novo Brdo će, prema Ahtisarijevom planu biti proširena.

U Gračanici će u iduću nedelju biti održani lokalni izbori za opštinu Priština sa privremenim sedištem u obližnjoj Gračanici.

(RTS)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner