Početna strana > Hronika > Pozorišni reditelj Jagoš Marković preminuo u 57. godini
Hronika

Pozorišni reditelj Jagoš Marković preminuo u 57. godini

PDF Štampa El. pošta
petak, 22. septembar 2023.

Pozorišni reditelj Jagoš Marković preminuo je danas u 57. godini, potvrđeno je za N1.

Marković je bio jedan od najistaknutijih pozorišnih reditelja u Srbiji, kao i čitavog regiona.

Diplomirao je 1987. godine na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, u klasi Borjane Prodanović i Svetozara Rapajića.

Marković je od 2008. godine bio stalni reditelj u Narodnom pozorištu u Beogradu, gde je režirao najznačajnije naslove svetske i domaće klasike: Učena žena, Hasanaginica, Gospođa ministarka, Pokondirena tikva, Antigona, Pepeljuga (opera) i Figarova ženidba (opera).

Jagoš Marković je dobitnik oko pedeset strukovnih, festivalskih i državnih nagrada.

Među nagradama koje je dobio su: Nagrada „Bojan Stupica“, Nagrada oslobođenja Beograda, Trinaestojulska nagrada, Nagrada „Mića Popović“, Nagrada za svekupan doprinos stvaralaštvu Crne Gore, Nagrada grada Beograda, Nagrada grada Podgorice, Sterijina nagrada, nekoliko nagrada „Zlatni ćuran“, „Ardalion“…

Saučešće ministarke kulture Maje Gojković

Ministarka kulture Maja Gojković uputila je saučešće povodom smrti Jagoša Markovića:

„Sa velikom tugom sam primila vest o preranoj smrti Jagoša Markovića, jednog od najistaknutijih pozorišnih reditelja u našoj zemlji i regionu. Svevremenske i dugovečne predstave koje je režirao u Narodnom pozorištu osvajale su i osvajaju srca publike kako u Srbiji, tako i na međunarodnoj sceni. Ostavio je neizbrisiv trag u našem nacionalnom teatru, ali i u inostranim pozorištima u kojima je režirao desetine predstava“, kazala je Gojković, prema saopštenju iz njenog kabineta.

Dodala je da ćemo Markovića pamtiti po retkom talentu, vrhunskom profesionalizmu i bezuslovnoj ljubavi prema pozorištu koju je usađivao u svaku predstavu koju je režirao.

„Lik i delo Jagoša Markovića ostaće da živi u srcima pozorišnih radnika, pozorišne publike i svih nas koji smo imali čast da ga poznajemo. Porodici, prijateljima, kolegama i poštovaocima Jagoša Markovića upućujem najiskrenije saučešće. Neka mu je večna slava“, navela je Gojković.

(N1)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner