Početna strana > Hronika > Predsednik Rusije Vladimir Putin stigao u Sevastopolj povodom devetogodišnjice ulaska Krima u sastav Ruske Federacije
Hronika

Predsednik Rusije Vladimir Putin stigao u Sevastopolj povodom devetogodišnjice ulaska Krima u sastav Ruske Federacije

PDF Štampa El. pošta
subota, 18. mart 2023.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je stigao u Sevastopolj povodom devetogodišnjice ulaska Krima u sastav Ruske Federacije.

Prošlo je devet godina od ponovnog ujedinjenja Krima sa Rusijom na osnovu slobodne volje Krimljana na referendumu u martu 2014. godine. Za to vreme, poluostrvo je prešlo dug put, menjajući se na bolje i postalo jedan od regiona kontinenta koji se najdinamičnije razvija.

"Danas je trebalo da otvorimo dečiju umetničku školu u Hersonesu. Sve je bilo spremno za video konferenciju sa predsednikom preko interneta. Međutim, Vladimir Vladimirovič je uzeo i došao. Sam. Kolima", rekao je gubernator Sevastopolja Razvožajev, prenosi telegram kanal "Ranjše vseh".

Prema njegovim rečima, predsednik je na ovako važan dan morao da bude uz Sevastopolj i njegove građane. Rusija ima neverovatnog lidera, dodao je.

Zajedno sa vladikom Tihonom pokazao je ruskom predsedniku novu dečiju umetničku školu i dečiji centar "Korsunj" – prvi deo velikog projekta istorijsko-arheološkog parka "Hersones Tavričeski".

Najveći objekti saobraćajne infrastrukture izgrađeni su od nule, a postojeći kapaciteti su modernizovani, navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova povodom godišnjice.

"Reč je o izgradnji Krimskog mosta, koji nema analoga u svetu, koji povezuje poluostrvo sa kopnenom Rusijom", navodi se u saopštenju.

Od otvaranja mosta, preko njega je prošlo više od 22 miliona automobila, dok je železnicom prevezeno više od 8 miliona putnika. Pored toga, realizovan je projekat izgradnje međunarodnog aerodroma u Simferopolju, glavnoj vazdušnoj luci Krima, koji je prepoznat kao najbolji regionalni aerodrom u Rusiji u smislu usluge i udobnosti, istaklo je Ministarstvo.

Socijalna infrastruktura je proširena i dovedena na kvalitativno novi nivo, s obzirom da je od 2014. godine otvoreno 8 škola i više od 100 vrtića, a kako proizilazi iz saopštenja, u rad je pušteno nekoliko kliničkih centara, a rekonstruisano je 6 velikih sportskih objekata.

Podsticaj razvoju preduzetničke aktivnosti dalo je stvaranje slobodne ekonomske zone na Krimu, navodi se u saopštenju i dodaje da je na poluostrvo privučeno 276,6 milijardi rubalja investicija.

U regionu vlada međuetnička i međuverska harmonija. Rusija garantuje poštovanje građanskih prava svih naroda koji žive na Krimu. Posebna pažnja posvećena je autohtonim narodima, posebno krimskim Tatarima, koji su po prvi put dobili priliku da se obrazuju na svom maternjem jeziku.

(RT Balkan)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner