Početna strana > Hronika > Predsednik Venecuele Nikolas Maduro naložio formiranje 24. države Venecuele
Hronika

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro naložio formiranje 24. države Venecuele

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 07. decembar 2023.

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro pozvao je parlament zemlje da donese zakon za zaštitu sporne teritorije Gvajana-Esekibo, kojim bi se zapadno od reke Esekibo osnovala nova venecuelanska država i najavio hitno aktiviranje plana socijalne pomoći za celokupno stanovništvo ovih krajeva, popis i izdavanje dokumenata.

„Jedan od glavnih ciljeva organskog zakona o zaštiti Gvajane-Esekiboa je da se ostvari ovo rešenje koje je san mnogih generacija Venecuelanaca i da se jednom zauvek formira država Gvajana-Esekibo, 24. država Venecuele“, rekao je Maduro tokom sednice Federalnog saveta vlade.

Kao privremenu zakonsku meru za integraciju novog regiona Maduro je predložio predsednički ukaz o uspostavljanju „Zone integralne odbrane Gvajana-Esekibo“, čiji će tekst biti objavljen u sredu u službenom listu.

Maduro je, takođe, pozvao naftne kompanije koje posluju u nedelimitiranom moru da prestanu sa radom u roku od tri meseca, ali je dodao da je otvoren za pregovore.

Takođe je predložio širokom krugu sunarodnika da razmotre i uspostave strogo pravilo o zabrani rada sa kompanijama koje rade na pomorskim naftnim platformama po koncesijama koje je izdala Gvajana.

Venecuelanska nacionalna naftna i gasna korporacija, PDVSA, dobila je od predsednika naredbu da odmah uspostavi regionalnu poslovnicu PDVSA-Esekibo i odmah počne da izdaje operativne dozvole za istraživanje i razvoj nafte, gasa i rudnika širom Esekiba.

Zona istočno od reke Esekibo, koja je poslednjih 100 godina bila sastavni deo Gvajane, biće podeljena na tri razvojne zone i njome će se upravljati, prema rečima šefa države, iz venecuelanskog grada Tumeremo u državi Bolivar. Za načelnika vojnog i administrativnog štaba Gvajane-Esekibo privremeno je postavljen general-major Rodrigez Kabeljo.

Spor Venecuele oko teritorije Esekibo sa Velikom Britanijom i susednom Gvajanom traje još od XIX veka. Vlada Venecuele pojačala je napore da ovu teritoriju vrati u sastav zemlje nakon što su gvajanske vlasti počele da predaju naftnim kompanijama mineralima bogata područja spornih naftnih nalazišta.

(Sputnjik)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner