Početna strana > Hronika > Prvo osnovno javno tužilaštvo povodom saobraćajne nesreće koju je 2023. izazvao Nikola Petrović: Nikola Petrović neće biti krivično gonjen, nije bio pijan, kokain prisutan u urinu, ali ne i u krvi
Hronika

Prvo osnovno javno tužilaštvo povodom saobraćajne nesreće koju je 2023. izazvao Nikola Petrović: Nikola Petrović neće biti krivično gonjen, nije bio pijan, kokain prisutan u urinu, ali ne i u krvi

PDF Štampa El. pošta
ponedeljak, 04. mart 2024.

 Prvo osnovno javno tužilaštvo navelo je, povodom saobraćajne nesreće koju je 6. marta prošle godine izazvao kum predsednika Srbije Aleksandra Vučića Nikola Petrović, da iz nalaza i mišljenja i dopune nalaza i mišljenja veštaka psihijatra proizilazi da je Petrović u krvi imao najverovatnije od 0,1 do 0,2 promila alkohola, što je, kako kažu, ispod dozvoljenog nivoa alkohola u krvi, kao i da je u tom momentu alkohol bio u fazi resorpcije, a da se ne može sa sigurnošću utvrditi da li je osumnjičeni upravljao svojim vozilom i pod dejstvom opojnih droga, "s obzirom na to da postojanje metabolita kokaina u urinu ne određuje vreme kada je kokain konzumiran, već samo pokazuje da je kokain prisutan u urinu, ali ne i u krvi". Takođe, navedeno je da kokain ima dejstvo samo dok se nalazi u krvi, tj. pre razgradnje.

U saopštenju se, takođe, navodi da iz nalaza i mišljenja lekara u vezi telesnih povreda dve žene u čiji automobil je Petrović udario svojim, one nisu zadobile „povrede u sudsko-medicinskom smislu“.

„U postupku sprovođenja dokaznih radnji utvrđeno je da oštećene kritičnom prilikom nisu zadobile povrede u sudsko-medicinskom smislu, kao i da je na vozilu kojim je upravljala oštećena prouzrokovana imovinska šteta koja ne prelazi iznos od 200.000,00 dinara, iz kojih razloga se u radnjama osumnjičenog Nikole Petrovića ne stiču bitna obeležja krivičnog dela Ugrožavanje javnog saobraćaja član 289. Krivičnog zakonika, već bitna obeležja prekršaja iz Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima, te je Prekršajnom sudu u Beogradu podnet zahtev za pokretanje prekršajnog postupka protiv Nikole Petrovića, povodom navedenog događaja“, piše u saopštenju.

MUP je Prvom osnovnom javnom tužilaštvu 19. marta podneo krivičnu prijavu protiv Nikole Petrovića zbog osnova sumnje da je učinio krivično delo Ugrožavanje javnog saobraćaja član 289. Krivičnog zakonika.

„Nakon toga, Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu je preduzelo sve neophodne dokazne radnje radi donošenja javnotužilačke odluke. Naime, u svojstvu osumnjičenog saslušan je Nikola Petrović, ispitani su svedoci-oštećeni, zatim je urađeno neuropsihijatrijsko veštačenje osumnjičenog, kao i sudsko-medicinsko veštačenje telesnih povreda koje su zadobile oštećene“, kaže u saopštenju tužilaštvo.

Dodaje da u svojoj odbrani osumnjičeni nije sporio da je učestvovao u saobraćajnoj nezgodi, ali je izneo sumnju u rad kočionog sistema na njegovom vozilu, zatim sumnju u testiranje na psihoaktivne supstance, a kao potvrdu svoje odbrane priložio je mišljenje ovlašćenog servisera za svoje vozilo u vezi kočionog sistema za taj tip vozila.

Petrović je u martu prošle godine upravljao vozilom marke „mercedes meklaren“, kada se zakucao u ogradu u Užičkoj ulici kod broja 46. Tom prilikom oborio je tri stuba i udario u auto marke „opel korsa“.

Tom prilikom su dve ženske osobe povređene i one su prevezene u Urgentni centar.

U vezi sa tim slučajem uhapšena je policajka i major iz Valjeva Katarina Petrović, smog sumnje da je odala informaciju koju je Ministarstvo unutrašnjih poslova krilo – da je kum predsednika Srbije Nikola Petrović pod dejstvom kokaina i alkohola izazvao saobraćajnu nesreću na Dedinju. Ona je, međutim, oslobođena 22. februara presudom Višeg suda u Valjevu.

(N1)