Početna strana > Hronika > Rasim Ljajić: Bramerc ipak uvažava napore Srbije
Hronika

Rasim Ljajić: Bramerc ipak uvažava napore Srbije

PDF Štampa El. pošta
subota, 15. maj 2010.

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom izjavio je da glavni tužilac Haškog tribunala Bramerc veruje u „ozbiljan napor” koji se ulaže da se saradnja sa tim sudom okonča, iako neće moći da konstatuje da je saradnja potpuna.

Bramerc neće konstatovati punu saradnju sa Hagom, ali očekujemo da će uvažiti napore da se uhapse Ratko Mladić i Goran Hadžić, rekao je Rasim Ljajić za B92.

Bramerc je iz Beograda otišao izjavljujući da ne veruje tvrdnjama da se Ratko Mladić ne nalazi u Srbiji.

Ljajić je rekao da je saradnja sa Trubunalom potpuna kada je u pitanju administrativni deo, ali da u izveštaju Bramerca ne može da stoji „puna saradnja” sve dok Ratko Mladić ne bude u Hagu.

„Ne verujem u mogućnost da Mladić ne bude uhapšen. Teško je govoriti o rokovima, ovo su stvari koje su potpuno nepredvidive” , naveo je Ljajić.

On očekuje, kako je rekao, da će Bramerc u izveštaju „izbeći bilo kakve političke ocene i formulacije ukupne saradnje, već da će ova dva ili tri elementa saradnje opisati onakvim kakvi oni realno i jesu”.

BramerAc je tokom posete Beogradu rekao da nema razloga da veruje da Ratko Mladić nije u Srbiji i da misli da se sa tim slažu i njegovi sagovornici u Beogradu.

„Takav zaključak se može izvući iz onoga što je rađeno u prethodnom periodu, u smislu akcija koje smo mi ovde vodili. Sve akcije su vođene u Srbiji, i iz toga logično da on izvlači zaključak da je Mladić u Srbiji”, rekao je Ljajić.

On je zaključio da takve potvrde nema i dok god on ne bude uhapšen ne možemo izvoditi zaključke gde se Mladić nalazi.

Ljajić je dodao da hapšenje Radovana Karadžića i Ratka Mladića nije bio „deo paketa” i da su operativne potrage pokazale da skrivanja Karadžića i Mladića nemaju nikakvih dodirnih tačaka.

(Fonet)