Početna strana > Hronika > Rasim Ljajić: Paket mera za pomoć radnicima početkom septembra
Hronika

Rasim Ljajić: Paket mera za pomoć radnicima početkom septembra

PDF Štampa El. pošta
subota, 15. avgust 2009.

Vlada Srbije će na sednici 27. avgusta, ili najkasnije 3. septembra, usvojiti paket mera za pomoć radnicima koji su u teškom materijalnom i socijalnom položaju, rekao je ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić.

On je istakao da će Radna grupa do srede usaglasiti predlog tih mera objašnjavajući da će se one odnositi na rešavanje tri osnovna problema radnika koji štrajkuju - neisplaćene plate, neuplaćeni doprinosi i nepoštovanje privatizacionih ugovora.

Ljajić je za Televiziju B92 kazao da će vlada nastojati da reši problem sa nepovezanim radnim stažom, donošenjem propisa kojim će to biti omogućeno.

On je podsetio da je „pre tri - četiri godine donet sličan zakon kojim je tada omogućeno da oko 270.000 radnika povežu radni staž”, dodajući da sada ne postoje precizni podaci kolikom broju radnika poslodavci nisu uplaćivali doprinose.

Ljajić je najavio i da će od 1. januara biti pooštrena kontrola uplata doprinosa i da „neće biti dozvoljena isplata zarada pre nego što se potvrdi uplata doprinosa”.

Prema njegovim recima, resorno ministarstvo i vlada nastaviće da budu „medijatori u slučajevima gde poslodavci nisu isplatili zarade”, dodavši da oni ne mogu da preuzmu obavezu poslodavaca.

Socijalni dijalog u uslovima krize mora biti još uspešniji i efikasniji, istakao je Ljajić, najavivši da će biti ispitane i svi pojedinačni slučajevima privatizacija u kojima je došlo do kršenja zakona ili bilo koje zloupotrebe prava.

On je rekao i da je obaveza članova radne grupe da rešava sve probleme radnika objasnjavajući da nema potrebe da bilo ko dolazi pred vladu i štrajkuje da bi sutra seli da razgovaramo.

Prema njegovim rečima, radna grupa neće marginalizovati ni jedan radnički protest i na svaki poziv radnika za razgovor, će se odazvati.

(Tanjug)