Početna strana > Hronika > Redžep Tajip Erdogan: Rusija i Ukrajina produžile Sporazum o žitu
Hronika

Redžep Tajip Erdogan: Rusija i Ukrajina produžile Sporazum o žitu

PDF Štampa El. pošta
subota, 18. mart 2023.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan potvrdio je produženje Sporazuma o žitu nakon završenih pregovora sa predstavnika Rusije, Turske, Ukrajine i UN-a.

U petak je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov potvrdio da Moskva produžava dogovor o žitu za 60 dana, a  prethodno je ovaj ugovor automatski produžen za 120 dana.

"Kao rezultat naših pregovora, postigli smo produženje Sporazuma o žitu", rekao je Erdogan govoreći u subotu, a prenosi TRT.

Prethodno je stalni predstavnik Ukrajine pri UN Sergej Kislica izjavio da se Kijev zalaže za produženje Crnomorske inicijative na 120 dana ili na neograničen period, kao i za proširenje broja luka koje bi sporazum uključivao.

"Crnomorsku inicijativu, nakon njenog isteka 18. marta treba produžiti ili na najmanje 120 dana, kako je predviđeno, ili na neograničen period. Pritom, mogli bismo u nju da uključimo i ukrajinske luke u Nikolajevskoj oblasti", rekao je Kislica. 

Sporazum, koji su 22. jula prošle godine potpisali predstavnici Rusije, Turske , Ukrajine i UN, podrazumeva izvoz ukrajinskog žita, hrane i đubriva preko Crnog mora iz tri luke, uključujući Odesu. Zajednički koordinacioni centar (JCC) u Istanbulu je odgovoran za koordinaciju kretanja brodova.

Ugovor je istekao 18. novembra prošle godine, ali su njegovi uslovi podrazumevali automatsko produženje za 120 dana.

Sam Sporazum o žitu je sastavni deo paketnog sporazuma, i, između ostalog, predviđa deblokadu ruskog izvoza hrane i đubriva. Moskva je istakla da ovaj konkretan uslov nije ispunjen, uprkos uveravanjima UN.

Rusija je odlučila da produži sporazum o žitu za samo 60 dana jer još uvek nema napretka u isporuci ruske hrane i đubriva, rekao je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Veršinjin, prenose "RIA Novosti".

Prema njegovim rečima, ruska strana je primetila da Ujedinjene nacije ulažu napore kako bi se deblokirao ruski izvoz hrane i đubriva, premda se ruske kompanije i banke i dalje suočavaju sa sankcijama i preprekama koje su uvele zapadne zemlje.

Uslovi ruske strane još uvek nisu ispunjeni, iako su zapadni zvaničnici tvrdili da se sankcije navodno ne odnose na rusku hranu i đubriva, dodao je on.

(RT)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner