Početna strana > Hronika > Redžep Tajip Erdogan: Turska bi mogla da donese odluku o članstvu Finske u NATO - Švedska će biti šokirana
Hronika

Redžep Tajip Erdogan: Turska bi mogla da donese odluku o članstvu Finske u NATO - Švedska će biti šokirana

PDF Štampa El. pošta
nedelja, 29. januar 2023.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je da bi Turska mogla da donese odluku o članstvu Finske u NATO, koja bi mogla da "šokira“ Švedsku.

Ako bude potrebno, mi možemo da pošaljemo drugi odgovor o Finskoj. Švedska će biti šokirana kada budemo dali različit odgovor za Finsku, rekao je Erdogan tokom susreta s omladinom u turskom gradu Biledžiku, prenosi Sputnjik.

Finska i Švedska su 18. maja prošle godine predale generalnom sekretaru NATO zahteve za prijem u Alijansu i do sada ga je ratifikovalo 28 članica, a to nisu uradili Turska i Mađarska.

Ministar spoljnih poslova Švedske Tobijas Bilstrjom izjavio je pre dva dana da je zbog spaljivanja Kurana u Stokholmu proces stupanja NATO obustavljen, ali je naveo da se nada da će dogovor s Ankarom biti postignut na samitu ministara inostranih poslova članica NATO, koji se u julu održava u Viljnusu.

Ranije je šef finske diplomatije Peka Havisto izjavio da je moguće da procedura ratifikacije zahteva te zemlje za članstvo u Severnoatlantskoj alijansi bude nastavljena odvojeno od Švedske, ali je zatim povukao tu izjavu.

(Fonet)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner