Početna strana > Hronika > Redžep Tajip Erdogan u telefonskom razgovoru sa Vladimirom Putinom: Turska će odgovoriti na najjači način u slučaju novog napada sirijskih snaga na naše vojnike
Hronika

Redžep Tajip Erdogan u telefonskom razgovoru sa Vladimirom Putinom: Turska će odgovoriti na najjači način u slučaju novog napada sirijskih snaga na naše vojnike

PDF Štampa El. pošta
sreda, 05. februar 2020.

Turska će odgovoriti na „najjači način“ u slučaju novog napada sirijskih snaga na njene vojnike, upozorio je večeras turski predsednik Redžep Tajip Erdogan u telefonskom razgovoru sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom koji podržava Damask.

Erdogan je rekao da će Ankara koristiti „pravo legitimne odbrane i to na najjači način u slučaju novog napada“, saopštio je kabinet turskog predsednika.

Putin i Erdogan razgovarali su dan nakon sukoba turske vojske i snaga sirijskog predsednika Bašara el Asada u sirijskoj provinciji Idlib. U tom sukobu je poginulo više od 20 osoba.

Napad na turske snage predstavlja udarac zajedničkim, tursko-ruskim, naporima za rešavanje situacije u Siriji, rekao je Erdogan.

Rusija podržava sirijske vlasti, a Turska određene pobunjeničke grupe u Siriji. Međutim, te dve zemlje i pored podrške različitim stranama, pojačale su saradnju u cilju rešavanja sirijskog konflikta.

Ankara poslednjih dana sve više kritikuje Moskvu optužujući je da ne vrši dovoljan pritisak na sirijske snage koje su pre dva meseca pokrenule ofanzivu u Idlibu, pretežno pod kontrolom pobunjenika.

Erdogan: Turska neće dati sirijskim režimskim snagama da napreduju u Idlibu

Turska neće dozvoliti sirijskim vlastima da napreduju dalje u Idlibu, poslednjoj pobunjeničkoj provinciji koja se nalazi na severozapadu Sirije, rekao je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan, prenose turski mediji.

"Režim pokušava da napreduje na terenu u Idlibu potiskujući nedužne ljude koji se kreću ka našoj granici. Nećemo dati priliku režimu da zauzme još teritorije jer bi to otežalo stvari za nas", rekao je Erdogan turskim medijima juče u avionu na putu za Kijev.

Njegove izjave objavljene su dan posle snažnih okršaja između pripadnika turske vojske i snaga sirijskog predsednika Bašara al Asada u provinciji Idlib u kojima je poginulo više od 20 ljudi. U noći između nedelje i ponedeljka u artiljerijskom napadu sirijskih vladinih snaga ubijeno je osam turskih vojnika, a na to je Ankara uzvratila gađanjem sirijskih položaja kada je ubijeno 13 ljudi.

Erdogan je rekao da je napad sirijskih na turske snage predstavljao kršenje primirja koji su ugovorili Rusija i Turska u Idlibu, i dodao da će zbog toga biti posledica za "snage režima". 

On je istog dana upozorio Rusiju, koja podržava sirijsku vladu, da se ne meša, ali sada nije želeo dalje da produbljuje neslaganje sa Rusijom oko Sirije. Turska i Rusija podržavaju suprotstavljene snage u Siriji, ali su od 2016. pojačali saradnju po tom pitanju.

Pored toga, Rusija i Turska su partneri u više oblasti, od energije i turizma do odbrane.

Vašington podržava odgovor Turske na napade sirijskih vladinih snaga

SAD su saopštile da "u potpunosti" podržavaju turski artiljerijski odgovor na napad sirijskih vladinih snaga u sirijskoj severozapadnoj provinciji Idlib, ocenivši da se radi o "opravdanoj samoodbrani".

U saopštenju je državni sekretar SAD Majk Pompeo osudio "uporne, neopravdane i bespoštedne napade režima", zatim "Rusije, Irana i Hezbolaha na stanovništvo u Idlilbu", poslednjoj provinciji pod kontrolom pobunjenika na severozapadu Sirije. 

U noći između nedelje i ponedeljka u artiljerijskom napadu sirijskih vladinih snaga u Idlibu ubijeno je osam turskih vojnika, a na to je Ankara uzvratila gadjanjem sirijskih položaja kada je ubijeno 13 ljudi. 

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je rekao ranije da je sirijski napad na turske snage predstavljao kršenje primirja koji su ugovorili Rusija i Turska u Idlibu, i dodao da će zbog toga biti posledica za "snage režima".

(Agencije)