Početna strana > Hronika > RPC: Sa dubokom tugom smo primili vest o odluci aleksandrijskog patrijarha Teodora II da prizna raskolničku "pravoslavnu crkvu Ukrajine"
Hronika

RPC: Sa dubokom tugom smo primili vest o odluci aleksandrijskog patrijarha Teodora II da prizna raskolničku "pravoslavnu crkvu Ukrajine"

PDF Štampa El. pošta
petak, 08. novembar 2019.

Ruska pravoslavna crkva je s dubokom tugom primila vest o odluci patrijarha aleksandrijskog Teodora da prizna rukovodioca raskolničke „pravoslavne crkve Ukrajine“ Epifanija Dumenka, rekao je predstavnik Moskovske patrijaršije, protojerej Nikolaj Balašov.

„Odluka patrijarha aleksandrijskog Teodora da prizna rukovodioca raskolničke ’pravoslavne crkve Ukrajine‘ Epifanija Dumenka i odluka da njegovo ime unesu u diptihe Aleksandrijske crkve čini nemogućim spominjanje Teodora tokom bogosluženja u Ruskoj pravoslavnoj crkvi“, rekao je protojerej Nikolaj Balašov.

On je dodao da će Sveti sinod Moskovske patrijaršije doneti zaključak u vezi s tim pitanjem.

Molitveno spominjanje poglavara pravoslavnih crkava u skladu s njihovim mestom u diptihu (spisak crkava) — znak je priznavanja pomesne crkve i jedinstva pravoslavlja.

„Aleksandrijska pravoslavna crkva unela je raskolnika Epifanija Dumenka u diptih kao poglavara pravoslavne crkve Ukrajine“, saopštio je ranije patrijarh aleksandrijski i cele Afrike Teodor Drugi. Sam patrijarh je spomenuo Epifanija tokom današnje liturgije. Od danas, prema njegovim rečima, to spominjanje će se ustaliti u svim crkvama Aleksandrijske patrijaršije.

Videti još:

Aleksandrijski patrijarh Teodor II: Priznajemo Ukrajinsku pravoslavnu crkvu i blaženog mitropolita Epifanija

(Sputnjik)