Početna strana > Hronika > RT: Francuska udvostručila uvoz tečnog prirodnog gasa iz Rusije u prvoj polovini ove godine - iako je EU obećala da će „prestati da koristi ruski gas do 2027.“
Hronika

RT: Francuska udvostručila uvoz tečnog prirodnog gasa iz Rusije u prvoj polovini ove godine - iako je EU obećala da će „prestati da koristi ruski gas do 2027.“

PDF Štampa El. pošta
utorak, 06. avgust 2024.

Francuska je među najvećim kupcima tečnog prirodnog gasa iz Rusije, pokazuje izveštaj.

Francuski uvoz tečnog prirodnog gasa (LNG) iz Rusije više nego udvostručen je u prvoj polovini ove godine, iako je EU obećala da će prestati da konzumira rusko gorivo do 2027. godine, prema analizi objavljenoj od strane Instituta za energetsku ekonomiju i finansijsku analizu (IEEFA).

Prema analizi trgovinskih podataka od strane IEEFA, isporuke ruskog LNG-a u zemlje EU ukupno su porasle za 7% u prvih šest meseci ove godine u poređenju sa istim periodom prošle godine.

Podaci iz neprofitne organizacije, koja se fokusira na prelazak na održivu energiju, pokazali su da su francuske kompanije uvezle skoro 4,4 milijarde kubnih metara (bcm) ruskog LNG-a između januara i juna, u poređenju sa više od 2 bcm u istom periodu prošle godine. Španija i Belgija su bili sledeći najveći kupci, sa podacima koji pokazuju pad od 1% i 16% respektivno, naveo je IEEFA.

U junu je EU zabranila neke operacije povezane sa LNG-om ruskog porekla, uključujući ponovno utovaranje, transfere brod-brod i brod-obala u svrhu ponovnog izvoza u treće zemlje preko bloka. Uvoz ruskog gasa morskim putem u EU ostao je dozvoljen preko LNG terminala koji su povezani sa međusobno povezanom mrežom prirodnog gasa. Francuska i Španija imaju najviše LNG terminala u Evropi.

Francuski energetski gigant TotalEnergies, koji je činio najveći deo uvoza, saopštio je za Associated Press da je obavezan ugovorima sa Rusijom potpisanim pre sukoba u Ukrajini. Kompanija je dodala da će poštovati ugovore „dokle god evropske vlade smatraju da je ruski gas neophodan za bezbednost snabdevanja Evropske unije.“

TotalEnergies poseduje 20% u najvećem ruskom projektu LNG-a na Jamalskom poluostrvu u arktičkom krugu. Prema ugovoru potpisanom 2018. godine, francuska firma se obavezala da će godišnje kupovati 4 miliona tona gasa iz zajedničkog projekta.

Komentarišući porast u snabdevanju ruskim gasom, francusko ministarstvo finansija je okrivilo napade Huta na brodove u Crvenom moru koji su primorali na promenu trgovine LNG-om. Gas iz Bliskog istoka više se ne može lako isporučiti u EU, dok isporuke ruskog LNG-a preko arktičke rute ostaju neometane, navelo je ministarstvo.

U međuvremenu, podaci su pokazali da je Francuska uvezla znatno više LNG-a iz Rusije nego od drugih dobavljača, uključujući SAD, Angolu, Kamerun, Egipat i Nigeriju, dok izvoz ovih zemalja nije bio pogođen napadima u Crvenom moru.

Izveštaj je takođe pokazao da, iako je potražnja za gasom u Francuskoj pala za 9%, francuski izvoz u Belgiju je porastao za skoro 10%. Pošto se ruski LNG obično prodaje sa popustom, DŽejson Fir, šef globalnih obaveštavanja u Poten and Partners, sugerisao je da „ljudi ostvaruju zaradu od ove trgovine.“

(RT)

 
Pristigli komentari (0)
Pošaljite komentar

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, Rio Tinto otvoriti rudnik litijuma u dolini Jadra?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner