Početna strana > Hronika > RT: Ruski državni gigant "Rosteh" saopštio da će povećati povećati proizvodnju vojne tehnike zbog rastuće potražnje usred delimične mobilizacije
Hronika

RT: Ruski državni gigant "Rosteh" saopštio da će povećati povećati proizvodnju vojne tehnike zbog rastuće potražnje usred delimične mobilizacije

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 22. septembar 2022.

Ruski državni gigant odbrambene industrije "Rosteh" je saopštio da će poboljšati svoje proizvodne kapacitete kako bi održao korak sa rastućom potražnjom za vojnom tehnikom usred delimične mobilizacije, objavila je korporacija. Određene upravljačke odluke su već donete, dodaje se u saopštenju.

„Danas su mnoga preduzeća `Rosteha` već uvela posebne uslove rada - zaposleni rade prekovremeno, a često i vikendom“, navodi se u saopštenju "Rosteha" i dodaje da će „dodatno povećati svoje proizvodne kapacitete kako bi ispunio ciljeve“ koje je postavila Moskva. Korporacija je takođe izrazila nadu da će „njen doprinos zajedničkom cilju pomoći Rusiji da pobedi i izađe kao pobednik“.

Saopštenje je usledilo nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin uputio zahtev odbrambenoj industriji da ubrza svoj rad u okviru državnog programa nabavke za odbranu. "Rosteh" je odgovoran za 40% svih ugovora o nabavci tehnike, saopštila je korporacija. Gigant odbrambene industrije proizvodi ratne avione, artiljerijske sisteme, visokoprecizno oružje, komunikacione uređaje i sisteme za radio-elektronsku borbu, između ostalog.

Ranije u sredu, ruski predsednik Vladimir Putin najavio je delimičnu vojnu mobilizaciju. On je rekao da je Ministarstvo odbrane preporučilo pozivanje rezervista u aktivnu službu zbog sukoba u Ukrajini i Donbasu.

Prema rečima ministra odbrane Sergeja Šojgua, mobilizacija uključuje oko 300.000 rezervista, ili nešto više od 1% punog mobilizacionog potencijala Rusije, a koji imaju vojno iskustvo.

Moskva je krajem februara pokrenula vojnu operaciju velikih razmera u Ukrajini nakon sedmogodišnjeg sukoba u Donbasu i zbog neuspeha Ukrajine da primeni uslove sporazuma o prekidu vatre iz Minska. Protokoli uz posredovanje Nemačke i Francuske bili su osmišljeni da regulišu status otcepljenih regiona unutar ukrajinske države, ali nikada nisu realizovani.

Rusija sada zahteva da Kijev prizna ruski suverenitet nad Krimom i Lugansku i Donjecku Narodnu Republiku, te da se zvanično proglasi neutralnom zemljom koja nikada neće ući u NATO. Takođe, Rusija je saopštila da je cilj operacije zaštita stanovništva, kao i demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine.

(RT)