Početna strana > Hronika > Ruski Savet Federacije poziva UN da reaguju na zločine Kijeva nad decom
Hronika

Ruski Savet Federacije poziva UN da reaguju na zločine Kijeva nad decom

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 07. decembar 2023.

Savet Federacije će apelovati na Ujedinjene nacije i parlamente svetskih država da reaguju na kršenja Konvencije o pravima deteta u Ukrajini.

Kijev svojim zločinačkim radnjama krši brojne norme Konvencije o pravima deteta usvojene 20. novembra 1989. godine, uključujući garantovanje prava na život, zdrav razvoj, slobodu savesti, stavove, mišljenja i verska uverenja, obrazovanje i upotrebu maternjeg jezika, navodi se u dokumentu sačinjenom na osnovu privremenog izveštaja parlamentarne komisije za zločine kijevskog režima nad decom.

Konvencijom se zabranjuje regrutovanje dece tokom oružanih sukoba, međutim, ove odredbe su grubo kršene, jer ukrajinske oružane snage primoravaju maloletne osobe da idu na front, obučavaju ih u kampovima, primoravaju na diverzantske zadatke, da šire dezinformacije i učestvuju u terorističkim napadima.

"Poslanici Državne Dume i senatori Ruske Federacije apeluju na Ujedinjene nacije, međunarodne parlamentarne organizacije i parlamente zemalja širom sveta da daju pravnu, moralnu i etičku ocenu zločinačkog delovanja ukrajinske vlasti protiv maloletnika, kao i da komuniciraju sa parlamentarnom komisijom koju je formirala Savezna skupština Ruske Federacije za istragu krivičnih dela kijevskog režima protiv maloletnika u cilju zajedničkog zaustavljanja rastuće katastrofe i spasavanja dece u zoni oružanog sukoba", navodi se u dokumentu.

Neviđeno potiskivanje informacija o zločinima Kijeva nad maloletnicima i lažnom tumačenju činjenica o brojnim zverstvima ukrajinske vojske mora da se okonča, ističe ruska strana.

"Zbog mirne i prosperitetne Evrope, radi života i stabilnosti na čitavoj planeti, pozivamo svoje kolege parlamentarce, javne i političke ličnosti, sve brižne ljude da udruže snage da pomognu deci", dodaju ruski zvaničnici.

Prema njihovim rečima, generalni sekretar UN i visoki komesar UN za ljudska prava namerno ignorišu činjenice o zločinima nad maloletnicima koje je počinila ukrajinska strana, donose pristrasne odluke, objavljuju pristrasne izveštaje na temu ukrajinske krize i tako izbegavaju ispunjavanje svojih obaveza.

Ruski parlamentarci napominju da "postoje brojne činjenice da su deca bila žrtve seksualnog ropstva i pedofilije uz saučesništvo ukrajinskih agencija za sprovođenje zakona, kao i u ilegalnoj industriji dečije pornografije koja, pod sadašnjim vlastima u Kijevu, cveta u Ukrajini u industrijskim razmerama".

"Pored toga, kijevske vlasti sarađuju sa zapadnim nevladinim organizacijama povezanim sa organizovanim kriminalom i prikrivaju ciljanu otmicu dece koja se odvode u inostranstvo, ignorišući članove Konvencije koja utvrđuje dužnost države da zaštiti decu od kidnapovanja i trgovine radi naknadne eksploatacije", ističe ruska strana.

Ruska komisija ima četiri radne grupe sa specijalizovanim zadacima. Prva prikuplja materijale i činjenice o zločinima kijevskog režima nad maloletnicima, analizira ih i ocenjuje. Druga grupa se bavi pitanjima međunarodno-pravne procene kršenja prava i sloboda maloletnika od strane kijevskog režima. Treća - pitanjima unapređenja zaštitnih mehanizama maloletnika od napada na njihova prava i slobode od strane stranih država. Četvrta radna grupa radi na poboljšanju mera socijalne podrške i rehabilitacije maloletnika koji su stradali od delovanja kijevskog režima.

(RT Balkan)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner