Početna strana > Hronika > RZS: Zbog rasta akciza i najave poskupljenja struje i gasa, u poslednjem tromesečju očekuje nas međugodišnja inflacija od oko 9 odsto, dok će prosečna godišnja inflacija biti oko 13 odsto
Hronika

RZS: Zbog rasta akciza i najave poskupljenja struje i gasa, u poslednjem tromesečju očekuje nas međugodišnja inflacija od oko 9 odsto, dok će prosečna godišnja inflacija biti oko 13 odsto

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 21. septembar 2023.

 Zbog rasta akciza i najave poskupljenja struje i gasa do kraja godine, u poslednjem tromesečju očekuje nas međugodišnja inflacija od oko devet odsto, dok će prosečna godišnja inflacija, prema prognozi Republičkog zavoda za statistiku, biti oko 13 procenata.

U poslednjem kvartalu 2023. godine najavljen je rast akciza na gorivo, cigarete i duvanske proizvode, alkoholna pića i kafu od osam odsto, na svaku od ovih stavki , podseća Republički zavod za statistiku u izveštaju Trendovi II kvartal 2023.

Takođe, u aranžmanu sa MMF, još od početka 2023, dogovoren je još jedan rast cene električne energije za domaćinstva u novembru mesecu (pored već ostvarenog rasta u januaru i maju) od osam odsto i oko 10 odsto na gas.

„Kada se ove najavljene promene akciza uključe u model vodećeg indikatora potrošačkih cena u poslednjem tromesečju 2023. godine prognozira se međugodišnja inflacija od oko devet odsto, čime bi se prosečna inflacija potrošačkih cena u celoj 2023. zadržala na nivou od oko 13 procenata“, procenio je RZS.

Vanredni rast akciza na cigarete (od 8,0%) u oktobru 2023. doprineće prosečnom rastu cena cigareta za oko sedam dinara, što bi bio rast u odnosu na treći kvartal ove godine za 1,8 odsto, odnosno za 7,8 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

„Rast akciza na alkoholna pića uvećaće naviše njihov tekući doprinos iz trećeg kvartala  2022. najviše za oko 0,1 procentni poen. Zaključuje se da će najveći uticaj na međugodišnji rast cena u četvrtom kvartalu 2023. i dalje biti generisano rastom cene hrane i električne energije, ali po svom uticaju, u odnosu na prethodne kvartale, neće mnogo prednjačiti u odnosu na cenu duvana i alkoholnih pića i goriva“, naveo je Republički zavod za statistiku.

Uticaj nafte

Kada je reč o ceni nafte, u izveštaju se navodi da je empirijskom analizom RZS potvrđeno da cene sirove nafte tipa BRENT na svetskom tržištu prednjače u proseku za oko mesec dana cenama goriva u Srbiji.

„Nakon analize akciznog kalendara i komparacije sa cenom goriva u Srbiji uočljivo je da cene goriva najviše zavise od cene sirove nafte, te stoga ne dolazi obavezno do njihovog rasta usled rasta akciza. To znači da eventualni rast (pad) cene sirove nafte tipa BRENT u tekućem mesecu dovodi u proseku do rasta (pada) cene goriva u Srbiji u narednom mesecu. Stoga, ukoliko do kraja meseca septembra 2023. (ili čak i oktobra) cena sirove nafte tipa BRENT na svetskom tržištu bude imala pad, mogli bi izostati inflatorni efekti najavljenog rasta akciza na maloprodajnu cenu dizela i benzina u oktobru (odnosno novembru) mesecu“, ocenjuje RZS.

S druge strane, analizom se potvrđuje da rast cena goriva u Srbiji u istom kvartalu vodi rastu proizvođačkih cena proizvoda poljoprivrede i ribarstva, dok proizvođačke cene proizvoda poljoprivrede i ribarstva prednjače cenama hrane takođe jedan kvartal.

„Svaki disparitet ove višegodišnje zakonitosti najslikovitije prikazuje uticaj trgovačkih marži u trendovima potrošačkih cena. To znači da bi se i eventualni inflatorni efekti rasta cene goriva u mesecima četvrtog kvartala 2023. na rast cena hrane i pića odrazili tek od prvog kvartala 20242, ukazuje RZS.

(N1)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner