Početna strana > Hronika > SAD: Nakon pisanja medija, Pentagon odustao od dogovora o priznanju krivice u zamenu za odustajanje tužilaštva od traženja smrtne kazne sa organizatorima napada 11. septembra 2001.
Hronika

SAD: Nakon pisanja medija, Pentagon odustao od dogovora o priznanju krivice u zamenu za odustajanje tužilaštva od traženja smrtne kazne sa organizatorima napada 11. septembra 2001.

PDF Štampa El. pošta
subota, 03. avgust 2024.

Američki ministar odbrane Lojd Ostin u petak je poništio sporazume o priznanju krivice dogovorene pre samo dva dana sa čovekom optuženim da je organizovao napade 11. septembra 2001, Halidom Šeikom Mohamedom, i dvojicom saučesnika, koji se nalaze u američkom vojnom zatvoru u zalivu Gvantanamo na Kubi.

Pentagon je u sredu saopštio da su sporazumi o priznanju krivice sklopljeni, ali bez preciznih detalja.

Američki zvaničnik je rekao, a mediji preneli, da su sporazumi gotovo sigurno uključivali priznanje krivice u zamenu za ukidanje smrtne kazne.

Lojd Ostin, ministar odbrane SAD povukao je, međutim, načelni sporazum o priznanju krivice posle samo dva dana. U petak, 2. avgusta, Ostin je rekao i da ukida ovlašćenja oficira nadležnog za vojni sud sa kojim je prethodno postignut dogovor, te da "s obzirom na značaj odluke o sklapanju sporazuma sa optuženima" preuzima odgovornost za takvu odluku "kao nadređeni po funkciji". 

„Ovim ukidam vaša ovlašćenja, a u skladu sa mojim nadležnostima povlačim tri pretpretresna sporazuma“, napisao je američki ministar odbrane brigadnoj generalki Suzani Eskalijer.

Prema pisanju američkih medija optuženi su priznali krivicu u zamenu za odustajanje tužilaštva od traženja smrtne kazne.

Halid Šeik Muhamed, Valid Muhamed Salih Mubarak Bin Ataš, i Mustafa Ahmed Adam al-Havsavi godinama se nalaze u zatvoru u zalivu Gvantanamo na Kubi, čekajući suđenja. 

(RTS, Rojters, Bi-Bi-Si)

 
Pošaljite komentar

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, Rio Tinto otvoriti rudnik litijuma u dolini Jadra?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner