Početna strana > Hronika > Salji Beriša: Ukinuti carine između Albanije i Kosova
Hronika

Salji Beriša: Ukinuti carine između Albanije i Kosova

PDF Štampa El. pošta
ponedeljak, 17. avgust 2009.

Tirana - Albanski premijer Salji Beriša izjavio je da projekat nacionalnog jedinstva Albanaca treba da bude ideja vodilja za sve političare u Albaniji i na Kosovu. „Između dve države ne bi trebalo da postoji carina. Ni pod kojim uslovima Albanija i Kosovo ne smeju da gledaju jedno na drugo kao na strane zemlje, što nema nikakve veze sa suverenitetom obe zemlje“, rekao je Beriša u TV intervjuu, prenosi albanska agencija ATA.

„Ideja o nacionalnom jedinstvu zasnovana je na evropskim idealima, što zahteva veliki rad. Zato ćemo kosovski premijer Hašim Tači i ja raditi na uklanjanju niza prepreka koje sprečavaju Albance da se osećaju jedinstveno na celoj teritoriji na kojoj žive“, rekao je Beriša.

Govoreći o odnosima s političarima na Kosovu, on je kazao da su oni odlični bez obzira na to da li se radi o političarima na vlasti ili u opoziciji. Beriša je dodao da njegova Demokratska partija ima tradicionalno dobre odnose sa Demokratskim savezom Kosova, ali da se to ni na koji način ne odražava na razvoj odličnih odnosa s Demokratskom partijom Kosova i drugim strankama. „Mi smo otvoreni i ja cenim ulogu svake od tih stranaka. Oni su učinili odlučujući doprinos otporu na Kosovu i priznavanju nezavisnosti Kosova i zato ne mogu da imam drugačiji stav osim ovog“, kazao je albanski premijer. Smena vlasti, naglasio je Beriša, ne bi trebalo da utiče na projekte na kojima će Albanci morati još dosta da rade.

(Danas)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner