Početna strana > Hronika > Sastanku u Ohridu prisustvovaće i Gabrijel Eskobar
Hronika

Sastanku u Ohridu prisustvovaće i Gabrijel Eskobar

PDF Štampa El. pošta
petak, 17. mart 2023.

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar učestvovaće kao posmatrač u novoj rundi dijaloga između Kosova i Srbije, koja će biti održana 18. marta u Ohridu, potvrdila je američka ambasada u Severnoj Makedoniji za Radio Slobodna Evropa.

„Sjedinjene Države u potpunosti podržavaju dijalog uz podršku EU. Eskobar će otputovati u Ohrid, u Severnoj Makedoniji, da podrži ovaj proces“, rečeno je za RSE u američkoj ambasadi u Skoplju.

Eskobar je juče boravio u Beogradu, odakle je otišao u Prištinu.

Eskobar je ranije danas u razgovoru sa novinarima u Beogradu rekao da sporazum o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova predstavlja jednu od najboljih mogućnosti da region krene napred i pozivam strane da budu veoma ozbiljne u traženju dogovora, da nađu načine da budu fleksibilne, konstruktivne i imaju viziju, te iskoriste mogućnost koja im se pruža.

On je naglasio da se radi o sporazumu o normalizaciji odnosa, ne o priznanju.

„Američka pozicija je da je Kosovo zemlja sa teritorijalnim integritetom i suverenitetom. Smatramo da bi region imao koristi od međusobnog priznanja. Što se tiče članstva u UN mislimo da bi vrednost sporazuma bila brža integracija Srbije i Kosova, i celog regiona“, dodao je Eskobar.

On je istakao da je svrha sporazuma intenziviranje procesa koji bi ceo region približio Evropi kako ekonomski, tako i politički.

(Nova.rs)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner