Početna strana > Hronika > Savet bezbednosti UN održaće u četvrtak sastanak o koronavirusu, prvi na kojem će raspravljati o uticajima pandemije na međunarodnu bezbednost
Hronika

Savet bezbednosti UN održaće u četvrtak sastanak o koronavirusu, prvi na kojem će raspravljati o uticajima pandemije na međunarodnu bezbednost

PDF Štampa El. pošta
utorak, 07. april 2020.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (UN) održaće u četvrtak sastanak o novom koronavirusu, prvi na kojem će raspravljati o mogućim uticajima pandemije na međunarodnu bezbednost.

Generalni sekretar UN-a Antonio Gutereš predsedavaće sednicom 15 članica na virtualnom sastanku iza zatvorenih vrata, saopštila je Dominikanska Republika, koja trenutno predseda Savetom.

Nemačka i još osam članica Saveta zatražile su održavanje tog sastanka, prema informacijamam koje je dobila na uvid novinska agencija dpa.

Diplomate su rekle da se čini da je Kina posebno skeptična u vezi sa tim sastankom zbog bojazni da bi države mogle uperiti prst u Peking.

Izvori su rekli za dpa da stalne članice Saveta - Sjedinjene Države, Kina, Rusija, Britanija i Francuska - već nekoliko nedelja planiraju sastanak lidera država i vlada, te da bi zbog toga moglo biti odloženo sazivanje sastanka Saveta bezbednosti UN-a.

Savet je bio suočen s kritikama zbog toga što nije uspeo da usvoji zajedničko mišljenje o uticaju pandemije koronavirusa na međunarodnu bezbednost.

Luj Šarbono iz organizacije "Human Rights Watch" rekao je za Njujork tajms da je već podeljen Savet bezbednosti UN "u potpunosti nestao" u ovoj krizi.

Generalni sekretar Gutereš, koji je nazvao pandemiju najvećim izazovom od Drugog svetskog rata, nedavno je izrazio nezadovoljstvo zbog sporog globalnog delovanja.

(Hina, DPA)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Koliko će, po Vašem mišljenju, ljudi u Srbiji primiti vakcinu protiv koronavirusa?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner