Početna strana > Hronika > Sećanje na hrabre branioce Košara: Obeležen Dan 125. motorizovane brigade
Hronika

Sećanje na hrabre branioce Košara: Obeležen Dan 125. motorizovane brigade

PDF Štampa El. pošta
petak, 22. septembar 2023.

Povodom Dana 125. motorizovane brigade, u nekadašnjoj kasarni „Rasina“ na spomen obeležje braniocima otadžbine položeno je cveće i održan pomen palim borcima ove jedinice, koji je služilo sveštenstvo kruševačke eparhije.

Vence su na spomen obeležje položili predstavnici Udruženja boraca veterana 125. brigade, članovi porodica poginulih boraca, delegacija Ministarstva odbrane, grada Kruševca, Rasinskog okruga, veterana 63. brigade, kao i predstavnici drugih udruženja.

U okviru programa obeležavanja Dana 125. motorizovane brigade organizovan je i prigodan kulturno-umetnički program, a skup je nastavljen u prostorijama spomen sobe u kasarni Car Lazar, gde se čuvaju uspomene na 125. motorizovanu brigadu i druge ratne jedinice.

U krugu kasarne Car Lazar se takođe nalazi i originalni tenk T-55 , korišćen u borbama na karauli Košare. Radi se jednom od dva tenka koji su izveli čuveni, do tada nezabeležen manevar-uspeli da se popnu na nadmorsku visinu koja premašuje 1.000 metara i odatle, na šok terirista-dejstvovali.

Herojska 125. motorizovana brigada je osnovana 23. septembra 1981. u Kosovskoj Mitrovici, a samo devet godina kasnije, proglašena je najboljom brigadom u tadašnjoj JNA. Za doprinos u odbrani otadžbine, herojstvo i požrtvovanje, 125. motorizovana brigada odlikovana je Ordenom narodnog heroja.

Prve žrtve u odbrani otadžbine iz ove brigade pale su 1998. godine, a tokom NATO agresije poginulo je 92 pripadnika, 386 je ranjeno, a šestoro se vodi kao nestalo. Samo na Košarama poginulo je 38 njenih pripadnika. U njihovu čast, u kompleksu nekadašnje kasarne Rasina posađeno je 98 jablanova, da bi budućim generacijama šumom svojih grana „pričali“ priču o herojskoj pogibiji ovih div –junaka.

Od ove godine na današnji dan obeležava se i Dan Rasinske brigade.

(Sputnjik)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner