Početna strana > Hronika > Šef kabineta Vladimira Zelenskog Andrej Jermak: Ako nam SAD ne odobre više sredstava, postoji veliki rizik da izgubimo sukob sa Rusijom
Hronika

Šef kabineta Vladimira Zelenskog Andrej Jermak: Ako nam SAD ne odobre više sredstava, postoji veliki rizik da izgubimo sukob sa Rusijom

PDF Štampa El. pošta
sreda, 06. decembar 2023.

Šef kabineta predsednika Vladimira Zelenskog Andrej Jermak priznao je da postoji "veliki rizik" da Ukrajina izgubi sukob sa Rusijom ukoliko Kongres SAD ne odobri više sredstava za podršku Kijevu.

Republikanski poslanici poručili su da neće odobriti više od 100 milijardi dolara pomoći Ukrajinu, osim ako demokrate ne naprave kompromis u pitanju bezbednosti granice sa Meksikom. Predsednik DŽozef Bajden upozorio je da bi bilo "apsolutno ludilo" da se SAD ne dogovore o novom paketu pomoći Ukrajini.

Jermak je u govoru pred Američkim institutom za mir pozvao Vašington da pošalje Kijevu još više sredstava kako bi Ukrajina mogla da "nanosi gubitke ruskim snagama u odnosu 1:10" i na kraju porazi Rusiju.

On je, međutim, priznao da bi čak i kašnjenje u pružanju američke pomoći moglo da predstavlja izazov za Kijev. To bi nam onemogućilo "nastavak oslobađanja" i predstavljalo bi "veliki rizik da se izgubi ovaj rat", rekao je Jermak na lošem engleskom i dodao da je pomoć Ukrajini da pobedi Rusiju od strateškog značaja za SAD i njihove saveznike.

Šef kabineta Zelenskog je navodno promovisao takozvanu "formulu mira" koju je prvi izneo ukrajinski predsednik prošle godine i koja uključuje punu kontrolu Kijeva nad svim teritorijama koje je držao pre 2014. godine, dok bi Rusija platila ratnu odštetu i odgovarala pred međunarodnim tribunalom. Moskva je ove zahteve odbacila kao nerealne.

(RT Balkan)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner