Početna strana > Hronika > Sergej Lavrov došao u posetu Venecueli
Hronika

Sergej Lavrov došao u posetu Venecueli

PDF Štampa El. pošta
petak, 07. februar 2020.

 Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov posetio je danas Venecuelu kako bi pružio podršku predsedniku Nikolasu Maduru.

Poseta Lavrova dolazi u trenutku kada sve veći pritisak Vašingtona preti da odseče tog socijalističkog lidera od pomoći ruske naftne kompanije Rosnjeft.

Dolazak Lavrova u Karakas usledio je posle puta lidera venecuelanske opozicije Huana Gvaida u Vašington, gde zvaničnici administracije predsednika SAD Donalda Trampa navode da će udvostručiti napore za odlazak Madura s čela države.

SAD su ove nedelje saopštile da će Trampova administracija uskoro odlučiti da li da uvede sankcije moćnoj ruskoj državnoj kompaniji Rosnjeft, od čije pomoći Maduro zavisi.

Vašington, kao i 60-ak drugih država, podržava Gvaida jer tvrdi da je Maduro pobedio na nefer izborima 2018. godine.

Tramp je ove nedelje potvrdio podršku Gvaidu, pošto ga je u govoru o stanju nacije u Kongresu SAD označio za "istinskog i legitimnog" lidera Venecuele, dok je Madura nazvao tiraninom.

Tramp je potom primio Gvaida u Beloj kući. Taj gest je ojačao Gvaida kome podrška u Venecueli slabi, godinu dana pošto se proglasio za predsednika zemlje i obećao zbacivanje Madura i okončanje političke i ekonomske krize u toj naftom bogatoj zemlji.

Međutim, Maduro je i dalje na vlasti, uz podršku vojske i saveznika kao što su Kuba, Kina i Turska. Rusija i Venecuela imaju političko, vojno i ekonomsko partnerstvo, koje su pre više godina dogovorili predsednik Rusije Vladimir Putin i Madurov prethodnik, pokojni predsednik Venecuele Ugo Čaves.

Moskva je pružila značajnu pomoć Venecueli, kojoj je poslala sistem protivvazdušne odbrane i omogućila joj da zaobidje američke sankcije usmerene na njenu naftnu industriju, ali Rusi tvrde da američki zvaničnici preuveličavaju obim podrške Karakasu.

Tokom jučerašnje posete Meksiku, Lavrov je rekao da Moskva ne donosi nikakvu ponudu koja uključuje odlazak Madura s vlasti, na čemu Vašington insistira.

"Ne donosimo nikakav predlog. Mi poštujemo naše partnere", kazao je Lavrov novinarima.

(Beta)