Početna strana > Hronika > Sergej Lavrov: EU može da se zahvali SAD što su je oslobodile zavisnosti od ruskih energetskih resursa, sada su im troškovi za energente utrostručeni
Hronika

Sergej Lavrov: EU može da se zahvali SAD što su je oslobodile zavisnosti od ruskih energetskih resursa, sada su im troškovi za energente utrostručeni

PDF Štampa El. pošta
sreda, 15. mart 2023.

 MOSKVA - Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov danas je izjavio da Evropska unija može da se zahvali SAD što su je oslobodile zavisnosti od ruskih energetskih resursa, zbog čega što su njeni troškovi za energente utrostručeni.

Kako navodi TASS, Lavrov je, na otvaranju osnivačkog kongresa Međunarodnog pokreta rusofila, podsetio na nedavne izjave predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen, koja je zahvalila administraciji američkog predsednika DŽoa Bajdena što je pomogla EU da se ''oslobodi zavisnosti od ruskih fosilnih goriva''.

On je ocenio da na tu ''slobodu'' treba gledati kroz prizmu troškova energenata, koji rastu za više od tri puta.

''U međuvremenu, oni iz EU pokušavaju da svu krivicu za takvo stanje sa kojim su suočeni svale na Moskvu'', rekao je Lavrov.

Ministar spoljnih poslova Rusije istakao je da je jedan od ciljeva hibridnog rata Zapada demonizacija Rusije u očima svetske zajednice.

''Ovo se dešava na tržištima energenata, kada je Rusija okrivljena za nevolje koje su zadesile pre svega evropsko društvo, pošto su energenti, uključujući i gas, poskupeli trostruko'', naveo je Lavrov.

(Tanjug)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner