Početna strana > Hronika > Severna Koreja u pripravnosti zbog vojnih manevara Južne Koreje i SAD
Hronika

Severna Koreja u pripravnosti zbog vojnih manevara Južne Koreje i SAD

PDF Štampa El. pošta
ponedeljak, 17. avgust 2009.

Zbog najavljenih vojnih manevara Južne Koreje i SAD Pjonjang saopštio da je vojsku podigao na najviši stepen pripravnosti i da će na provokacije odgovoriti svim sredstvima, uključujući i nuklearna. Severna Koreja, međutim, posle devet meseci otvara granicu ka južnom susedu.

Severna Koreja saopštila je da je vojsku i stanovništvo podigla na viši stepen pripravnosti pred početak američkih i južnokorejksih manevara, kao i da će na svaku vojnu "provokaciju" odgovoriti svim sredstvima, uključujući nuklearno.

"Predstojeći manevri su velika pretnja miru i uvod u invaziju", saopštio je Generalštab severnokorejske vojske, a preneli državni mediji.

Vojni vrh te zemlje navodi da će "brzo i nemilosrdno" odgovoriti na "najmanju vojnu provokaciju" suverenitetu, "svim ofanzivnim i defanzivnim sredstvima uključujući i nuklearna".

Severna Koreja, koja ima nuklearno naoružanje, često osuđuje takve vojne manevre, koje Seul i Vašington predstavljaju kao isključivo odbrambene.

Južna Koreja i SAD obavestile su u julu Pjongjang da će održati zajedničku vojnu vežbu, naglašavajući da neće napasti Severnu Koreju.

U vežbama koje će trajati do 27. avgusta učestvovaće 10.000 američkih i 56.000 južnokorejskih vojnika. Vežbe uključuju kompjutersku simulaciju kako bi se poboljšali kapaciteti SAD da zaštite Južnu Koreju u slučaju napada.

Međutim, uprkos stalnim varnicama između dva suseda, Severna Koreja najavila je, pomalo iznenađujuće, da će otvoriti granicu prema Južnoj Koreji, čime će okončati samonametnutu devetomesečnu blokadu, što je jedan od poslednjih koraka u nastojanju režima u Pjongjangu da se "otvori" ka svetu.

Ukidanje blokade će doneti i normalizovanje saobraćaja ka industrijskom parku Kesong, kojim upravlja Seul na teritoriji Severne Koreje, a čije funkcionisanje je bilo dovedeno u pitanje zbog zahteva Pjongjanga da mu se povećaju neophodne nadoknade i plate skoro 40.000 severnokorejskih radnika.

Odnosi između dve Koreje, koje su tehnički u ratu više od 50 godina, postali su još više zategnuti pošto je na čelo Južne Koreje došao konzervativni predsednik Li Mjung-bak pre 18 meseci.

Južnokorejski predsednik je ukinuo bilo kakvu vrstu pomoći severnom susedu sve dok se režim u Pjongjangu ne odrekne svog nuklearnog programa, zbog koga zemlja trpi i međunarodne sankcije.

Prema tvrdnjama Severne Koreje, nuklearni program će joj biti neophodan sve dok američki vojnici, njih 28.000, budu prisutni u Južnoj Koreji.

Eksperti smatraju da Pjongjang želi bolje odnose sa SAD, uz ocenu da će tome morati da prethodi unapređenje odnosa sa Seulom.

Odluci o otvaranju granice prethodila je odluka vlasti u Severnoj Koreji da oslobodi nedavno dve američke novinarke, koje su bile osuđene na višegodišnje zatvorske kazne.

(RTS)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner