Početna strana > Hronika > Si-En-En: Međunarodni krivični tribunal u Hagu izdao nalog za hapšenje Vladimira Putina
Hronika

Si-En-En: Međunarodni krivični tribunal u Hagu izdao nalog za hapšenje Vladimira Putina

PDF Štampa El. pošta
petak, 17. mart 2023.

Međunarodni krivični tribunal u Hagu izdao je nalog za hapšenje ruskog predsednika Vladimira Putina zbog ratnih zločina, javlja CNN.

Kako su rekli iz MKS, Putin je navodno odgovoran za ratni zločin nezakonite deportacije i transfera stanovništva (dece) iz okupiranih područja Ukrajine u Rusku Federaciju.

Kako piše u optužnici, predsednik Putin je "navodno kriv za nedozvoljeno prebacivanje i deportovanje dece iz okupiranih teritorija Ukrajine na teritoriju Ruske Federacije", a koji su "navodno izvršeni nakon 24. februara 2022. godine".

Tribunal tvrdi da postoje "razumne osnove sumnje" da predsednik Putin "snosi individualnu krivičnu odgovornost za navedene zločine, kao i da je zločine počinio direktno, zajedno sa drugima i putem davanja instrukcija drugima", kao i zbog "propusta da pravilno izvrši kontrolu nad civilnim i vojnim podređenima koji su počinili dela, ili dozvolili njihovo izvršenje, i koji su bili pod njegovom stvarnom vlasti i kontrolom, shodno odgovornosti nadređenog".

Dodaje se da je "vanpretresno veće je, na osnovu zahteva tužilaštva od 22. februara 2023. godine, zaključilo da postoje razumni osnovi za verovanje da svaki osumnjičeni snosi odgovornost za ratni zločin protivpravne deportacije stanovništva i protivpravnog preseljenja stanovništva iz okupiranih područja Ukrajine Ruskoj Federaciji, na štetu ukrajinske dece".

Dalje, navodi se i da je "veće smatralo da nalozi (za hapšenje) treba da budu tajni kako bi se zaštitile žrtve, svedoci, i istraga", ali je kasnije "imajući u vidu da ponašanje o kojem se govori u sadašnjoj situaciji navodno i dalje traje i da objava informacija o nalozima može doprineti sprečavanju daljeg činjenja zločina, veće odlučilo da je u interesu pravde" da se "javno otkrije postojanje poternica, imena osumnjičenih, krivična dela za koja su poternice izdate i vidovi odgovornosti koje je utvrdilo veće".

Vanpretresno veće koje je izdalo nalog za hapšenje čine sudije Rozario Salvatore Aitala iz Italije, Tomoko Akane iz Japana i Anotan Kesia-Mbe Mindua iz DR Konga.

Rojters je ranije ove nedelje izvestio da se očekuje da sud izda naloge, prve u istrazi o sukobu u Ukrajini.

Pored toga, sud je po istim optužbama izdao naloge za hapšenje ruske komesarke za prava deteta Marije Aleksejevne Lvov-Belove.

Šef kabineta predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog Andrej Jarmak rekao je da je nalog za hapšenje predsednika Putina „tek početak“. "Ovo je tek početak", napisao je on na Telegramu.

O pravom cilju ovog poteza svedoče reči vrhovnog državnog tužioca Ukrajine Andreja Kostina, koji je na svom Fejsbuk nalogu napisao:

"To znači da van Rusije Putin mora biti uhapšen i izveden pred suđenje. A svetski lideri će triput razmisliti pre nego što se rukuju ili sednu za pregovarački sto sa njim. Svet je dobio signal da će ruski zločinački režim i njegovo rukovodstvo snositi odgovornost."

(Si-En-En, N1, RT)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner