Početna strana > Hronika > Siniša Mali: Sporazumima o zajmovima Vlada obezbeđuje 700 miliona evra za borbu protiv pandemije, energetsku efikasnost i izgradnju vodovodne i kanalizacione mreže
Hronika

Siniša Mali: Sporazumima o zajmovima Vlada obezbeđuje 700 miliona evra za borbu protiv pandemije, energetsku efikasnost i izgradnju vodovodne i kanalizacione mreže

PDF Štampa El. pošta
sreda, 25. novembar 2020.

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je će ratifikacijom šest sporazuma o zajmovima koje Vlada Srbije potpisala sa međunarodnim finansijskim institucijama biti obezbeđeno oko 700 miliona evra za jačanje kapaciteta u borbi protiv pandemije koronavirusa, zatim nabavku medicinske opreme, podizanje eneregetke efikasnosti i za izgradnju vodovodne i kanalizacione mreže u 60 lokalnih samouprava.

On je obrazlažući te sporazume o kreditima, u Skupštini Srbije rekao da će se iduće godine videti njihovi efekti, među kojima će biti i rast bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Kako je objasnio Mali, zajam od 92 miliona evra biće uzet od Međunarodne banke za obnovu i razvoj i korišćen za nabavku dodatne medicinske opreme i obuku zdravstvenih radnika, kao i za izgradnju regionalnih kovid laboratorija, u Novom Sadu i Kragujevcu.

Kredit od Banke za razvoj Saveta Evrope u vrednosti oko 200 miliona evra namenjen je zdravstvenom sektoru za nabavku lekova i medicinske opreme u borbi protiv pandemije.

Od te banke biće uzeta i pozajmica od 44,5 miliona evra za podizanje energetske efikasnosti u 28 zgrada centralne vlasti.

Srbija ima obavezu da godišnje podiže energetsku efikasnost u jedan odsto prostora koji se greje ili hladi a kojim upravlja država", rekao je Mali.

Zajam za vodosnabdevanje i izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u 60 opština, u iznosu od 300 miliona evra, ugovoren je sa Bankom za razvoj Saveta Evrope.

Sledeće godine krećemo u izgradnju vodovodne i kanalizacione mreže, kao i fabrika za prečišćavanje otpadnih voda u više od 70 lokalnih samouprava

"Taj zajam se uklapa u projekat 'Srbija 2020-2025', jer već sledeće godine krećemo u izgradnju vodovodne i kanalizacione mreže, kao i fabrika za prečišćavanje otpadnih voda u više od 70 lokalnih samouprava. Već u budžetu za 2021. godinu odredili smo sredstva, a u narednih pet godina biće izdvojeno preko tri milijarde evra za te namene", rekao je Mali.

Poslanici će raspravljati i o Predlogu zakona o potvrđivanju Sporazuma o zajmu između Nemačke razvojne banke i Republike Srbije za projekat "Rehabilitacija sistema daljinskog grejanja u Srbiji, faza 5", vrednosti 30 miliona evra.

U fokusu i projekat Energetska efikasnost u objektima javne namene

Istovremeno, kako je ministar finansija objasnio, u fokusu je i projekat "Energetska efikasnost u objektima javne namene, faza", jer će se razmatrati i Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma o zajmu između Nemačke razvojne banke i Republike Srbije.

Projekat obuhvata mere energetske sanacije na 50 do 60 objekata javne namene u sektoru obrazovanja, zdravstva, socijalne zaštite i sporta u jedinicama lokalne samouprave širom Srbije.

Tim sporazumom obezbeđeno je 1,5 miliona evra bespovratnih sredstava, dok je zajam u iznosu od 20 miliona evra.

Pred poslanicima su i izmene Zakona o regulisanju javnog duga Republike Srbije na osnovu neisplaćene devizne štednje građana položene kod banaka čije je sedište na teritoriji Srbije i njihovim filijalama na teritorijama bivših republika SFRJ. Izmene predviđaju smanjenje članova nadležne komisije.

Poslanici podržavaju zaduživanje: Nastavak uspešne politike Vlade

Poslaničke grupe vladajuće koalicije pohvalile su predloženi set zakona kojima se Srbije zadužuje za više od 580 miliona evra i istakle da je to nastavak uspešne ekonomske politike Vlade Srbije.

Kako je rekao ovlašćeni predstavnik poslaničke grupe Aleksandar Vučić za našu decu, Djordje Dabić u ovim vremenima se videlo da je bila bitna finansijska stabilnost Srbije i ovaj set zakona samo nastavlja tu proaktivnu politiku Vlade.

Dabić: Mi smo za borbu protiv kovida izdvojili više nego mnoge druge zemlje u svetu

"Mi smo za borbu protiv kovida izdvojili više nego mnoge druge zemlje u svetu i Srbija je pokazala da može bolje i više od regiona", rekao je Dabić i najavio novo povećanje plata i penzija sledeće godine.

Dabić je apelovao na gradjane da nose maske i prodržavaju se preporuka, mada smatra da je Srbija ipak pokazala odgovornost u borbi protiv bolesti kovid 19.

Lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković pohvalio je set predloženih zakona jer se, kako je rekao, odnose na projekte i u lokalnim samoupravama.

Veći deo govora je posvetio pandemiji i ponovio da je počeo da se plaši doktora Kona, da "niko od tih stručnjaka nije imao tačnu prognozu" te da ne želi satima da sluša lekare kako pričaju o koroni, jer je bilo i ptičjeg i svinjskog gripa i sa time mora da se živi.

Ipak je, kazao je, gledao sinoć predsednika Srbije Aleksandra Vučića kako obilazi izgradnju nove kovid bolnice i da ona "prelepo izgleda na televiziji, ali je bitno da brzo ne bude puna".

Prisustvo ministra Siniše Malog na svakoj sednici govori o tome da vlada izlazi otvoreno pred građane i ide u susret problemima

Poslanik Socijaldemokratske partije Srbije Branimir Jovanović podržao je unapređenja sistema energetske efikasnosti i pohvalio ulaganje u borbu protiv širenja kovida, naročito novca koje se ulaže u dve kovid bolnice.

Milićević: Opozicija želi da profitira na temi korone

Poslanik SPS-a Đorđe Milićević rekao je da "prisustvo ministra Siniše Malog na svakoj sednici govori o tome da vlada izlazi otvoreno pred građane i ide u susret problemima".

Milićević je ponovio niz kritika na račun dela opozicije koja, kako je naveo, "želi da profitira na temi korone".

Poslanici će do kraja ove sednice razmotriti i nekoliko kadrovskih rešenja, a glasanje o svim predlozima najavljeno je za četvrtak.

(Beta, N1)