Početna strana > Hronika > Sinod RPC: Ruska pravoslavna crkva prekida odnose sa Kiparskom pravoslavnom crkvom, zbog priznanja ukrajinskih raskolnika od strane novog poglavara arhiepiskopa Georgija
Hronika

Sinod RPC: Ruska pravoslavna crkva prekida odnose sa Kiparskom pravoslavnom crkvom, zbog priznanja ukrajinskih raskolnika od strane novog poglavara arhiepiskopa Georgija

PDF Štampa El. pošta
petak, 17. mart 2023.

Sinod Ruske pravoslavne crkve saopštio je da ne može da bude u evharistijskom (liturgijskom) opštenju sa novim poglavarom Kiparske pravoslavne crkve, arhiepiskopom Georgijem, zbog njegovog priznanja ukrajinskih raskolnika, objavljeno je na sajtu Ruske pravoslavne crkve.

Nakon što je dosadašnji poglavar Kiparske Crkve, arhiepiskop Hrizostom II preminuo 7. novembra 2022. godine, a na njegovo mesto je izabran arhiepiskop Georgije, koji je nastavio sa pominjanjem ukrajinskih raskolnika

Ruska pravoslavna crkva ne može da bude u liturgijskom opštenju sa novim poglavarom Kiparske pravoslavne crkve, arhiepiskopom Georgijem, zbog njegovog priznanja ukrajinskih raskolnika, saopšteno je nakon zasedanja Sinoda RPC.

Podsetimo, nakon što je dosadašnji poglavar Kiparske Crkve, arhiepiskop Hrizostom II preminuo 7. novembra 2022. godine, a na njegovo mesto je izabran arhiepiskop Georgije, koji je nastavio sa pominjanjem ukrajinskih raskolnika.

"Novoizabrani poglavar Kiparske pravoslavne crkve, arhiepiskop Nove Justinijane i celog Kipra, Georgije nastavio je da pominje lidera ukrajinskih raskolnika. Sveti Sinod je konstatovao nemogućnost pomena imena arhiepiskopa Nove Justinijane i celog Kipara Georgija u diptisima, molitvenog i evharistijskog opštenju sa njim, kao i sa onim arhijerejima Kiparske pravoslavne Crkve koji su ušli ili će ući u crkveno opštenje sa raskolnicima", piše na sajtu Ruske pravoslavne crkve.

Krajem 2018. godine, na inicijativu tadašnjih ukrajinskih vlasti i Carigradske patrijaršije, formirana je raskolnička struktura — takozvana "Pravoslavna crkva Ukrajine".

U januaru 2019. godine nekanonska crkvena struktura je dobila tomos o autokefalnosti od carigradskog patrijarha Vartolomeja.

(Sputnjik, RT)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner