Početna strana > Hronika > Španska vlada ambasadora u Argentini do daljeg zbog sporne izjave Havijera Mileja tokom govora u Madridu, u kojoj je uvredio Španiju, premijera Pedra Sančesa i njegovu suprugu
Hronika

Španska vlada ambasadora u Argentini do daljeg zbog sporne izjave Havijera Mileja tokom govora u Madridu, u kojoj je uvredio Španiju, premijera Pedra Sančesa i njegovu suprugu

PDF Štampa El. pošta
nedelja, 19. maj 2024.

Španska vlada saopštila je danas da povlači svog ambasadora u Argentini do daljeg, optužujući argentinskog predsednika Havijera Mileija da je "uvredio Španiju" i premijera Pedra Sančesa tokom govora u Madridu.

Šef španske diplomatije Hose Manuel Albarez izjavio je da Španija traži javno izvinjenje od argentinskog predsednika, posle njegove izjave tokom dana o supruzi španskog premijera.

Milei je danas učestvovao na kongresu „Evropa viva 24“ koju je organizovala španska ekstremno desničarska partija Voks, a čiji je on bio počasni gost.

Argentinski predsednik, koji je poznat po nepredvidljivim izjavama i u višenedeljnom otvorenom sukobu sa španskom vladom, napao je levičarske stranke uvredljivim izrazima. Ovog puta je optužio Sačesovu suprugu Begonju da je „korumpirana“ iako je nije konkretno izgovorio njeno ime.

„Svetske elite ne shvataju koliko destruktivno može biti sprovođenje ideja socijalizma. Oni ne znaju tip društva i zemlje koje ovo može da proizvede i tip ljudi koji se drže vlasti i nivo zloupotrebe koji to može da generiše“, rekao je argentinski predsednik.

„A kad imate korumpiranu suprugu, uprljate se i treba vam pet dana da o tome razmišljate“, rekao je Milei.

Argentinski predsednik je aludirao na nedavnu odluku Sančesa da obustavi sve svoje aktivnosti i odstupi na pet dana kako bi razmotrio moguću ostavku, pošto je špansko pravosuđe otvorilo preliminarnu istragu protiv njegove supruge za trgovinu uticajem i korupciju.

„Izuzetno teške reči koje je danas izgovorio Milei u Madridu prevazilaze bilo kakvu vrstu političkih i ideoloških razlika“, rekao je šef španske diplomatije u televizijskoj izjavi nekoliko sati posle izjave predsednika Argentine.

Te reči su bez presedana u istoriji međunarodnih odnosa, a još manje u istoriji odnosa dve zemlje i dva naroda ujedinjena čvrstim vezama bratstva, dodao je Albarez.

„Iz tih razloga sam pozvao našeg ambasadora u Buenos Ajresu sine die (do daljeg) na konsultacije i Španija zahteva javno izvinjenje od Mileija“, dodao je španski ministar.

Prema njegovim rečima, ako ne bude izvinjenja, onda će Španija „preduzeti sve mere koje smatra prikladnim da odbrani suverenitet i dostojanstvo“.

Španski ministar nije precizirao kakve bi to mere bile.

Milei je to rekao na kraju trodnevne posete Španiji, tokom koje se nije sastao ni sa španskim kraljem Felipeom Šestim ni Sančesom.

Španski premijer je tokom predsedničke kampanje i izbora u Argentini podržao rivala Mileija, Serhija Masu, a sa argentinskim predsednikom ima hladne odnose.

(Beta, AFP)

Videti još: AP: Predsednik Argentine Havijer Milej u bizarnoj poseti Madridu - ignoriše premijera Sančesa i španskog kralja, optužio Sančesovu socijalističku vladu da je „donela siromaštvo i smrt Španiji“

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner