Početna strana > Hronika > Specijalna istražna komisija UN: Nema dokaza da je Rusija počinila genocid u Ukrajini. Izveštaj je zasnovan na razgovorima sa više od 500 osoba, satelitskim snimcima i obilascima pritvora i grobnica
Hronika

Specijalna istražna komisija UN: Nema dokaza da je Rusija počinila genocid u Ukrajini. Izveštaj je zasnovan na razgovorima sa više od 500 osoba, satelitskim snimcima i obilascima pritvora i grobnica

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 16. mart 2023.

Specijalna istražna komisija Ujedinjenih nacija saopštila je danas da nije pronašla dokaze da je Rusija počinila genocid u Ukrajini, ali da su, navodno, "registrovana brojna kršenje ljudskih prava".

Šef Komisije Erik Mose rekao je novinarima da je je njegov tim pratio dokaze i da je bilo "nekih aspekata koji bi mogli da pokrenu pitanja o mogućem genocidu", prenosi Rojters.

Izveštaj, zasnovan na razgovorima sa više od 500 osoba, satelitskim snimcima i obilascima pritvora i grobnica, objavljen je u trenutku kada se očekuje da Međunarodni krivični sud u Hagu zatraži hapšenje ruskih zvaničnika zbog prinudne deportacije dece u Ukrajini i napada na civilnu infrastrukturu.

Rusija demantuje optužbe da je odgovorna za namerne napade na civile u Ukrajini.

(RT)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner